President Santokhi versterkt banden met Aruba en Sint Maarten

President Chan Santokhi heeft een bilaterale ontmoeting gehad met premier Evelyne Wever-Croes van Aruba en premier Luc Mercelina van Sint Maarten. De bijeenkomst die gisteren in New York plaatsvond stond in het teken van het versterken van de samenwerking en banden tussen de drie landen. Het staatshoofd onderstreepte Suriname’s toewijding aan het realiseren van samenwerkingsovereenkomsten met Aruba en Sint Maarten om sterke partnerschappen te bevorderen.
Hij benadrukte het belang van goede connectiviteit en gemakkelijk reizen tussen de landen. Daarnaast gaf hij aan dat Suriname, ongeacht de omstandigheden, bereid is een solide samenwerking te onderhouden en openstaat voor investeringsmogelijkheden en het bieden van technische en financiële assistentie. Premier Wever-Croes wees op het succes van een recente handelsmissie van Aruba naar Suriname.
“De volgende stap is om zaken als landbouw en de beschikbaarheid van land op Aruba verder te concretiseren,” aldus de premier. Ze liet weten dat de regering van Aruba momenteel demissionair is vanwege de val van het kabinet, met verkiezingen gepland voor december. Toch wordt er gewerkt aan een veelbelovend samenwerkingsprogramma met Suriname.
Premier Mercelina van Sint Maarten benadrukte het cruciale belang van samenwerking, vooral gezien de energiecrisis en de uitdagingen op het gebied van menselijk kapitaal waarmee Sint Maarten kampt. Hij stelde dat transport van en naar Sint Maarten essentieel is voor de economische groei.
“Ik stel voor om een directe verbinding van Sint Maarten naar Curaçao te benutten en samen te werken met andere eilanden met een gemeenschappelijke geschiedenis om vitale communicatie- en transportverbindingen tot stand te brengen,” verklaarde premier Mercelina.
In reactie op de opmerkingen van de premiers wees president Santokhi op enkele belangrijke punten, zoals de positie van Suriname en de samenwerking met Curaçao, die recentelijk werden besproken tijdens vergaderingen met de VN-secretaris-generaal en de laatste GGOG-bijeenkomst. “De voorbereidingen voor een bezoek aan Aruba zijn in volle gang. Er is veel potentieel voor samenwerking tussen de landen, ook binnen het Caricom-kader. Aanpassing en rangschikking zijn essentieel in het kader van klimaatvergaderingen,” deelde de president mee.
Met betrekking tot klimaatfinanciering benadrukte hij het belang van een gezamenlijke aanpak en het opkomen voor de belangen van kleinere landen in verhouding tot grotere naties. Hij onderstreepte de noodzaak om gezamenlijk op te treden binnen Caricom en ervoor te zorgen dat beloofde betalingen worden voldaan op basis van de koolstofnegatieve status van de landen.
Ondanks grote investeringen in politieke relaties, blijven bepaalde middelen, zoals in de gezondheidssector, nog steeds schaars. Er worden nog altijd oplossingen gezocht om de connectiviteit tussen de landen te verbeteren. De olie- en gassector biedt echter veel perspectief voor duurzame ontwikkeling en het ontwikkelen van expertise, met Total Energies als een belangrijke partner.
De president vroeg naar de blijvende interesse van de eilanden om deel te nemen aan deze activiteiten en verzekerde hen dat Suriname openstaat voor buitenlandse investeerders, zonder wettelijke beperkingen, maar met duidelijke richtlijnen. Hij benadrukte ook het belang van toerisme en het behoud van tribale gemeenschappen in het binnenland.
Aruba stelde voor een memorandum van overeenstemming (MoU) te ondertekenen om de besproken samenwerkingen te vergemakkelijken. Premier Mercelina nodigde president Santokhi uit om een bezoek aan het land te brengen. President Santokhi aanvaardde de uitnodiging en liet weten dat Sint Maarten binnenkort een uitnodiging mag verwachten voor de viering van Suriname’s onafhankelijkheid op 25 november.
“Jullie aanwezigheid zou een mooie eerste ontmoeting zijn,” aldus de president. Hij riep de delegaties op om spoedig een missie te sturen om de besproken intenties en voorstellen verder uit te werken.