Kapitein Schalkwijk: “Ik ben verrast door de actie van de jongeren van Nieuw-Koffiekamp”

De kapitein van Nieuw-Koffiekamp, Hermanus Schalkwijk, zegt aan Suriname suriname dat hij verrast is door de actie van de kleinschalige gouddelvers uit het dorp. Er zijn afspraken met multinational Zijin Rosebel Goldmines voor het tekenen van een nieuw protocol, samen met de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, die nu in het buitenland is.
Het nieuwe protocol dat getekend zal worden, geeft toestemming aan de kleinschalige gouddelvers om te mogen werken in ‘Makreel’, een deel van de concessie van de multinational. “Dat is de reden waarom de actie mij heeft verrast, omdat er afspraken zijn,” aldus de kapitein.
Schalkwijk geeft aan dat gisteren de laatste dag was waarop de porknokkers mochten werken in het ‘Coolhoven’-gebied. Na het verlopen van het drie maanden durende protocol is het niet verlengd, en daar ageren de mannen tegen. “Ze willen doorwerken in ‘Coolhoven’, maar het bedrijf wil dat niet meer, en het traditioneel gezag kan daar niets tegen doen. Het is een concessie van Rosebel Goldmines/Zijin Mining, en de kapitein kan niet eisen wat hun concessie is. Als Rosebel goedgezind is, geven ze een stuk, maar we zijn bezig met een nieuw protocol voor de jongeren,” aldus Schalkwijk.
De maatschappij heeft een terrein ter beschikking gesteld voor het dorp, genaamd ‘Pina Zwampu’. Daarnaast zijn er andere protocollen, zoals Iter, waar ook gewerkt kan worden. In ruil voor Iter hebben ze ook ‘Mama Kreek’ om te bewerken, maar volgens de jongeren is er geen goud in deze gebieden. “Er is wel goud,” zegt de kapitein, “maar de jongens hebben geen apparatuur om het te bewerken. Ze mogen niet met dynamiet werken, en soms ligt het goud veel dieper. Dan hebben ze materialen nodig om erbij te komen. Ze zeggen daarom dat het gebied geen goud heeft, maar er is overal goud.”
Wat Schalkwijk verder opvalt, is dat de mannen beweren geen contact met hem te hebben gehad, terwijl dat niet klopt. “Ik ben al een jaar uit de roulatie vanwege ziekte, maar er is een traditioneel gezag. Ik ben momenteel niet op kilometer 106, maar de jongens kunnen ook naar de rest van het gezag gaan. Het gezag bestaat niet alleen uit de kapitein; ze kunnen zich ook wenden tot de basja’s, die verder aan mij rapporteren,” merkt de kapitein op.
Dit jaar is er een commissie ingesteld, genaamd ‘Goudordening Nieuw-Koffiekamp’, om zaken op orde te stellen. “Ze kunnen hun zaken daar bespreken, en het wordt gerapporteerd aan de commissie.” De commissie stond onder leiding van Naana Akem, die gisteren heeft bedankt. “Ik wil geen bemoeienis meer met deze kwestie,” aldus Schalkwijk.
“Het feit dat ze zeggen dat ze geen contact met mij hebben, klopt niet. Wanneer er vergaderingen of krutu’s worden gehouden, zien we ze niet, behalve wanneer het om hun belangen gaat. Ze moeten niet zeggen dat de kapitein geen oor heeft voor hun problemen. De kapitein heeft oor voor iedereen, ook voor hen. Wanneer de kapitein hen nodig heeft, zijn ze er zelden. Ze moeten mij niet de schuld geven. Ik probeer op allerlei manieren aan hun verzoek te voldoen om met het bedrijf te praten over het ter beschikking stellen van een deel van de concessie aan het dorp, maar ik ben niet de dignitaris,” zegt Schalkwijk.
Kleinschalige gouddelvers hebben gisteren de weg naar Nieuw-Koffiekamp gebarricadeerd, die naar de multinational Zijin Rosebel Goldmines leidt. Hierdoor konden voertuigen met werknemers niet verder. Het is de politie gelukt om de barricade uiteindelijk op te heffen.