U23 Men’s Pan Am Cup: Suriname in moeilijke positie

Tekst en beeld John Zaalman
PARAMARIBO — Peru heeft Suriname in de U23 Men’s Pan American Cup een moeilijke positie bezorgd door de laatste partij woensdagavond in straight sets te winnen: 25-15, 25-19, 25-17. Suriname eindigt door het tweede verliespartij op rij op de derde plaats in poule B en zal het donderdagavond acht uur in de kwartfinale moeten opnemen tegen Mexico, de nummer twee uit poule A die met 1-3 (25-20, 21-25, 19-25, 14-25) klop kreeg van de tot nog toe ongeslagen titelverdediger Cuba. 

“We wisten dat het treffen tegen Peru een moeilijke zou worden, maar onze spelers hebben alles gegeven. Peru heeft een heel goed team en speelt beter dan Suriname”, beaamde bondscoach Carlos Orta Fellovè na de wedstrijd tegenover de Ware Tijd. De Cubaan in dienst van de nationale U23 mannenvolleybalselectie vond dat het gemis van Jonovãn Wijngaarde voelbaar was.

“Mexico is echt goed, maar we gaan ons best doen. We gaan alvast proberen om een set van ze af te snoepen. Ik weet dat we een kleine kans maken, maar niets is onmogelijk”

De subcaptain blesseerde zich de avond te voren aan de rechter ringvinger, die drie hechtingen behoefde. “Hij wil graag spelen, maar op advies van de doctor hebben we daarvan afgezien. Ik weet nog niet wat het morgen zal worden”, vervolgde Fellovè.
Best doen
De Cubaan weet net als de internationals dat het duel tegen Mexico erg belangrijk is. “Mexico is echt goed, maar we gaan ons best doen. We gaan alvast proberen om een set van ze af te snoepen. Ik weet dat we een kleine kans maken, maar niets is onmogelijk.” Captain Siryan Meijer was het eens met de stelling van de oefenmeester. “We gaan dubbel zo hard moeten werken”, bekende Meijer.
“Ik heb ze in de U21 categorie al meegemaakt en waren toen al goed. In deze klasse zijn ze zelfs beter, maar we zullen Mexico niet onderschatten. In mijn mind kan alles. Tegen Guatemala hebben we een set kunnen winnen dus tegen Mexico mogen we geen hoop verliezen.” Meijer snapt dat iedereen door de recente nederlaag teleurgesteld is.
“Maar het is nog niet voorbij.” Hij had geen idee waar het allemaal fout is gegaan tegen Peru. “De attitude was er en we waren ready. We hebben verloren maar in ieder geval gehosseld.” Naar zijn bescheiden mening scoorde Peru veelal dwars door of naast het blok van Suriname.
“Ons blok was niet goed genoeg, maar Peru is goed. Bij ons liet de pass soms ook te wensen over”, aldus de aanvoerder. Anfernee Lee-A-Leong leidde Suriname in de aanval met tien punten.
Ontwikkeling
Voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond vond dat de volleyballers en de technische staf gepresteerd hebben naar wat ze getraind hebben. “Dit is de Norceca, maar ik denk dat het verlies van tegen Guatemala de doorslag heeft gebracht. We bereiden ons in ieder geval naar een betere toekomst binnen het volleybalgebeuren en zullen daarbij de ontwikkeling van de sport ter hand nemen”, merkte Blokland tenslotte op.
Andere scores: Dominicaanse Republiek – Costa Rica 3-1 (25-17, 25-21, 23-25, 25-22); Guatemala – Sint Vincent 3-0 (25-10, 25-12, 25-17).