70-jarige veroordeeld voor bedreiging en huiselijk geweld

06/11/2020 02:57 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Jiawanram B. (70) heeft donderdag zelfs tijdens zijn laatste woord ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan bedreiging en huiselijk geweld. Echter, verklaringen van zowel buurtbewoners als huisgenoten zeggen anders. Rechter Maytrie Kuldipsingh heeft deze verklaringen meegewogen bij het bepalen van de strafmaat: twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk onder aftrek en een proeftijd van drie jaar. Dat was conform de eis van officier van justitie Roline Gravenbeek. De rechter gelastte ook begeleiding van de man door het Bureau Alcohol en Drugs en de dienst Forensisch Maatschappelijke Zorg.
De schoondochter van de man deed op 16 september aangifte bij de politie, omdat hij haar die dag, in een dronken bui achterna had gezeten met een mes. Ze vertelde donderdag als getuige op de rechtszitting dat haar schoonvader daarvoor een woordenwisseling had met zijn vrouw. Buurtbewoners die op het geschreeuw waren afgekomen, hebben hem het mes afhandig gemaakt en hem weten te bedaren. De vrouw zegt dat haar schoonvader vaker dronken is en regelmatig ruzie krijgt met zijn partner. Het is de tweede keer dat Jiawanram B. geprobeerd heeft om haar met een mes aan te vallen na zo een woordenwisseling met zijn partner. De reden daartoe weet ze niet.
Jiawanram B. heeft de beweringen van zijn schoondochter tegengesproken. Hij zegt wel vaak ruzie te krijgen met zijn vrouw, omdat ze bezoek krijgt van andere mannen. Maar de schoondochter zegt dat hij zich vaker dingen inbeeldt wanneer hij dronken is. Ook zijn vrouw die donderdag tegen hem heeft getuigd, ontkracht zijn beweringen. Ze verwijt hem voortdurend agressief gedrag tegen haar. Het is zo erg dat ze al vijftien jaar gescheiden van elkaar slapen. Ze stelde op een vraag van de rechter dat Jiawanram B. geen enkele reden heeft om jaloers te zijn en te denken dat ze hem bedriegt.
De man beweert in de veertig jaar dat ze samen zijn nooit agressief te zijn geweest tegenover haar. Hij heeft haar niet eens één klap gegeven. De man denkt dat zijn schoondochter de kant van haar schoonmoeder kiest, omdat die de oppas doet voor haar kleinkind. De verdachte zegt dat hij tabletten gebruikt en dus geen alcohol kan drinken. Hij is eerder al drie keer ingesloten voor huiselijk geweld en heeft twee beschermingsbevelen op zijn naam. De tenlastelegging houdt ook in overtreding van het beschermingsbevel voor huiselijk geweld.
De rechter noemde Jiawanram B. een “notoire alcoholist” en benadrukte dat hij moet afkomen van zijn verslaving. Ze liet ook meewegen dat de verdachte in het vooronderzoek zelf heeft gezegd dat hij zo dronken was dat hij niet wist wat hij deed. Volgens de rechter kunnen de vermoedens van ontrouw toegeschreven worden aan hallucinaties. Ze verwijt de man dat hij zijn huisgenoten psychische schade toebrengt met zijn gedrag door slapeloze nachten, angst en trauma en zijn buurtbewoners tot overlast is.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname