48ste Coronadode in Suriname

17/08/2020 20:29 – Van onze redactie
Het aantal Covid-19-tests is drastisch toegenomen.  
PARAMARIBO – Een 48ste persoon is in het afgelopen etmaal in Suriname overleden aan het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit het dashboard op de officiële Covid-19-website, dat daarnet is bijgewerkt. Zondagavond lieten maar liefst vijf mensen het leven.
Dat het aantal Covid-19-besmettingen in Suriname drastisch is toegenomen, schrijft het ministerie van Volksgezondgheid onder meer toe aan het opvoeren van het aantal tests. Na de recentste update van het dashboard telt het land per maandagavond 891 active cases op een totaal van 3.077. Er werden in de afgelopen 24 uur 196 mensen getest, van wie 61 positief en 135 negatief.
Volgens het ministerie werden er wekelijks tot één maand geleden onder de duizend mensen getest. De afgelopen week werd er van rond de tweeduizend personen een swab afgenomen, van wie ongeveer een derde positief testte op het nieuwe coronavirus. Het departement erkent dat ook de stijging van het aantal sterfgevallen zorgt voor “onrust en vrees”. Zondagavond kwamen er vijf doden bij en maandag steeg het dodental naar 48.
In april werd de eerste coronadode geregistreerd in het land, gevolgd door twaalf in juni en dertien in juli. Op 11 augustus was het sterftecijfer dertig toen er een aanpassing plaatsvond naar 38 nadat ook de cijfers van de Medische Zending en de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo werden meegenomen op het dashboard.
Intussen hebben zowel het Regionaal Ziekenhuis Wanica als het bijbehorende mortuarium hun piek bereikt. Eerder besloot het Sint Vincentius Ziekenhuis extra bedden beschikbaar te stellen, terwijl maandag ook Diakonessenhuis bekendmaakte dat het vanaf nu ook Covid-19-patiënten zal opvangen. “Als deze trend zich voortzet, zal de ziekenhuiszorg voor andere patiënten ernstig in het gedrang komen”, waarschuwt Volksgezondheid.
In de verschillende ziekenhuizen liggen momenteel 132 personen en op de Intensive Care Units dertien patiënten. In de afgelopen 24 uur werden 118 burgers genezen verklaard. Sinds de uitbraak zijn 2.138 mensen hersteld van de besmettelijke ziekte. In isolatie zijn 776 positieve personen en in quarantaine 565 niet positieven.
Het ministerie windt er geen doekjes om dat de situatie zorgelijk is. “Wij kunnen deze desastreuze ontwikkeling alleen tegengaan als de handhaving van de maatregelen (niet samenscholen, geen feesten, geen huwelijken, geen dede oso, sluiting van clubs, bars, dancings et cetera) strak ter hand wordt genomen door de politie. Burgers van Suriname speel niet met uw gezondheid en dat van anderen. Houdt u zich aan de maatregelen. Uw gedrag bepaalt of het aantal besmettingen verder stijgt of gaat dalen. Verander uw gedrag nu naar een Covid-19 veilig gedrag”, is de dringende oproep.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname