41 doden door moessonregen in India en Nepal

Een aardverschuiving en overstromingen veroorzaakt door hevige regen, hebben de afgelopen week minstens 41 mensen gedood in Nepal en India, zeiden functionarissen op maandag. Het jaarlijkse moessonseizoen gaat zijn laatste fase in na het eisen van honderden levens in Zuid-Azië.

Tien mensen, onder wie vier kinderen, kwamen om nadat een aardverschuiving zondag vijf huizen in het afgelegen westen van Nepal had begraven, zei een ambtenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ten minste 269 mensen zijn dit jaar omgekomen door aardverschuivingen en overstromingen in voornamelijk bergachtig Nepal. Er worden nog eens 76 mensen vermist. Het moessonseizoen dat in Zuid-Azië rond juni begon, eindigt in september.

In de West-Indiase deelstaat Gujarat zijn de afgelopen twee dagen 14 mensen omgekomen bij verschillende incidenten die verband hielden met zware regenval en overstromingen, zeiden functionarissen van het State Emergency Response Center. Volgens de lokale overheid is de regen in Gujarat 10 procent hoger dan het gemiddelde over een lange periode. In het woestijngebied van de deelstaat Kutch viel regen die 3½ keer hoger was dan het gemiddelde.

Volgens de Meteorologische Dienst van India wordt er de komende twee dagen meer zware tot zeer zware regen verwacht in verschillende delen van de deelstaat. In de deelstaat Odisha in het oosten hebben overstromingen de afgelopen week minstens 17 mensen gedood, duizenden ontheemd en meer dan een half miljoen mensen getroffen, aldus ambtenaren. In dit moessonseizoen zijn honderden in de noordoostelijke deelstaat Assam en het aangrenzende Bangladesh omgekomen. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com