Van de 51 assembleeleden is uit een inventarisatie gebleken dat tweederde daarvan, namelijk 34 leden, dubbele salarissen ontvangen. Dit drukt zwaar op de begroting van het parlement en de staatskas, waardoor correctie noodzakelijk was.
DNA-voorzitter Marinus Bee stelt dat de aanpassing van de wetgeving op dit punt noodzakelijk was. Het betreft kort gezegd de Wet Geldelijke Voorzieningen voor de regering, de rechterlijke macht en het parlement. Bee benadrukt dat de samenstelling van het parlement in de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd. Vroeger bestond het uit voornamelijk oudere personen van 50 jaar en ouder, terwijl het jongste lid nu slechts 26 jaar is.
In het programma Sranan Tori op ATV gaf de volksvertegenwoordiger aan dat naast de maandelijkse financiële uitkering ook de gezinnen van assembleeleden zijn opgenomen in het ziektekostenbestand. Bee merkte op dat recentelijk alleen al aan het Staatsziekenfonds (SZF) SRD 10 miljoen is betaald voor een periode van twee jaar. Dit is volgens hem een aanzienlijke som geld, en hij benadrukt dat deze situatie niet langer houdbaar was. Met de aanname van deze wetten zijn de geldelijke voorzieningen van de drie staatsmachten nu op elkaar afgestemd.
Een van de belangrijkste redenen voor de wetswijziging was dat de staatskas de levenslange zorg voor regeringsfunctionarissen en hun gezinsleden niet langer kon dragen. Daarnaast zorgen de nieuwe wetten voor een vermindering van belangenconflicten en is het probleem van dubbele salarissen bij DNA-leden opgelost. Bee gaf aan te begrijpen dat sommigen zich afvragen waarom deze wet pas nu is goedgekeurd.
Hij legt uit dat, als men tot na de verkiezingen van 2025 had gewacht, deze wet pas in 2030 in werking had kunnen treden. Dat zou betekenen dat de druk op de staatsbegroting nog jarenlang groot zou blijven. De DNA-voorzitter benadrukt dat met deze wijziging een belangrijke stap is gezet in het terugdringen van de hoge uitgaven.
Of dit zal leiden tot meer vertrouwen van het volk in de politici, durft hij niet te zeggen. Hij merkt op dat politici wereldwijd onder druk staan. De maatschappij verandert, en burgers hebben verwachtingen waar volksvertegenwoordigers aan moeten voldoen. Over de wijziging van de geldelijke voorzieningen zegt Bee over het algemeen positieve reacties te hebben ontvangen.
- Volksgezondheid: Plaatsen van modebeugels gevaarlijk!..
- Somohardjo ziet Nasier Eskak graag als volgende BIZA-minist…..
- Laatste woord nog niet gezegd over onregelmatigheden Inter-…..
- DNA versterkt Aanbestedingswet om corruptie en inefficiënti…..
- Symbolische steun en blijvende uitdagingen:..
- Temperatuur daalt, afwisselend zon en bewolking..
- Delegatie Standard & Poors over twee weken in Suriname …..
- Na rechterlijke comparitie: SVB tijdelijk terug naar oude s…..
- Geen speciale wetgeving nodig om ‘local content’ te bescher…..
- Kamala Harris waarschuwt voor tweede presidentschap Trump..
- Arnold Herman Ristie (88) Amsterdam 27-10-2024..
- COP16: Landen lanceren natuurcoalitie..
- Meteodienst: Kans op kortdurende, zware onweersbuien..
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..
- COP16: Santokhi roept op tot wereldwijde samenwerking..
- IMF onder de indruk van resultaten die Suriname bereikt hee…..
- Raghoebarsing verzekert: ‘Regering sluit geen leningen op b…..
- Ori kan geen volledige zekerheid bieden voor schoolstart op…..
- VSB bezorgd over nieuwe werkvergunningsprocedure buitenland…..
- ABP-BIZA: ‘Wel veel mis bij BIZA’..