Van de 51 assembleeleden is uit een inventarisatie gebleken dat tweederde daarvan, namelijk 34 leden, dubbele salarissen ontvangen. Dit drukt zwaar op de begroting van het parlement en de staatskas, waardoor correctie noodzakelijk was.
DNA-voorzitter Marinus Bee stelt dat de aanpassing van de wetgeving op dit punt noodzakelijk was. Het betreft kort gezegd de Wet Geldelijke Voorzieningen voor de regering, de rechterlijke macht en het parlement. Bee benadrukt dat de samenstelling van het parlement in de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd. Vroeger bestond het uit voornamelijk oudere personen van 50 jaar en ouder, terwijl het jongste lid nu slechts 26 jaar is.
In het programma Sranan Tori op ATV gaf de volksvertegenwoordiger aan dat naast de maandelijkse financiële uitkering ook de gezinnen van assembleeleden zijn opgenomen in het ziektekostenbestand. Bee merkte op dat recentelijk alleen al aan het Staatsziekenfonds (SZF) SRD 10 miljoen is betaald voor een periode van twee jaar. Dit is volgens hem een aanzienlijke som geld, en hij benadrukt dat deze situatie niet langer houdbaar was. Met de aanname van deze wetten zijn de geldelijke voorzieningen van de drie staatsmachten nu op elkaar afgestemd.
Een van de belangrijkste redenen voor de wetswijziging was dat de staatskas de levenslange zorg voor regeringsfunctionarissen en hun gezinsleden niet langer kon dragen. Daarnaast zorgen de nieuwe wetten voor een vermindering van belangenconflicten en is het probleem van dubbele salarissen bij DNA-leden opgelost. Bee gaf aan te begrijpen dat sommigen zich afvragen waarom deze wet pas nu is goedgekeurd.
Hij legt uit dat, als men tot na de verkiezingen van 2025 had gewacht, deze wet pas in 2030 in werking had kunnen treden. Dat zou betekenen dat de druk op de staatsbegroting nog jarenlang groot zou blijven. De DNA-voorzitter benadrukt dat met deze wijziging een belangrijke stap is gezet in het terugdringen van de hoge uitgaven.
Of dit zal leiden tot meer vertrouwen van het volk in de politici, durft hij niet te zeggen. Hij merkt op dat politici wereldwijd onder druk staan. De maatschappij verandert, en burgers hebben verwachtingen waar volksvertegenwoordigers aan moeten voldoen. Over de wijziging van de geldelijke voorzieningen zegt Bee over het algemeen positieve reacties te hebben ontvangen.
- Winston Wirht overleden..
- Santokhi licht diaspora in over verworvenheden regering..
- Wereldbank en Suriname presenteren vijfjarenplan voor duurz…..
- Sranantongo een weeklang in de schijnwerpers..
- LVV-directeur: ‘Wakaypompen zorgen voor voldoende irrigatie…..
- COP29: Top vervuilende steden onthuld, frustratie activiste…..
- AZP organiseert lezing ter bewustmaking van ‘Diabetes en We…..
- KPS lanceert ‘operatie Kerstbrood’ tijdens feestdagen..
- Kaloti weerspreekt beweringen journaliste Zoë Deceuninck..
- Geen bijbetaling voor 271 medicijnen..
- Advocaat NPS bestrijdt bevoegdheid OKB om statuten te toets…..
- Behoefte aan schoolbrood groter dan wat wordt geleverd..
- Staatsolie bouwt nieuwe loopbrug Mattonshoopkanaal..
- Centrale Bank beschermt 90 procent van alle rekeningen in S…..
- SEOB: Monetaire stabiliteit Suriname fragiel door hoge over…..
- Ramadhin motiveert Surinaamse artsen om zorg te verlenen in…..
- Staatsolie maakt buurtbewoners blij met nieuwe brug..
- Meteodienst: Lichte tot lokaal matige onweersbuien..
- Gedeeltelijk bewolkt gedurende de dag en avond..
- ‘De president moet letten op zijn woordkeuze’..
- CBvS rondt conceptwetdepositobeschermingssysteem af..