3 jaar regering-Santokhi: incompetentie rode draad

Op 25 mei 2020 scheen de zon aan het einde van de horizon. Het volk van Suriname was in een jubelstemming, want de VHP zou alles anders doen in ons land. We zouden de NDP-hel vaarwelzeggen en de paradijselijke VHP/ABOP-hemel binnentreden. 200 dagen had de nieuwe regering, die om tot nu toe onduidelijke redenen, bijna een maand eerder aantrad dan wettelijk was voorgeschreven, nodig om de economie weer op de rails te zetten. “Geef mij uw vertrouwen en ik geef u er een prachtig land voor terug”, zei toenmalig VHP-voorzitter Chan Santokhi. Het is na bijna drie jaar regering-Santokhi alleen maar erger geworden.
Santokhi is de enige president die zo snel na zijn aantreden werd bekritiseerd. Al gauw na aantreden van de regering raakten delen van het electoraal teleurgesteld in de president, vicepresident en de ministers. Er is tijdens de verkiezingscampagne hemel op aarde beloofd om zetels te behalen. Zo zei de VHP-voorman onder andere dat de gestolen gelden zouden worden teruggehaald. En werd het volk voorgehouden dat ze niets zou merken van de noodzakelijke maatregelen om de economie weer stabiel te maken. Er stonden 150 investeerders in de rij om in Suriname te investeren. Ook zou er meer dan 3 miljard aan diasporakapitaal beschikbaar zijn voor Suriname. Dit was een van de vele sprookjes die het wanhopige volk te horen kreeg.
Ook gingen de friends and family-benoemingen waarvoor de regering-Bouterse zo fel bekritiseerd werd, rustig door. Dit werd zelfs overtroffen door president Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Zo werden zelfs de statuten van Staatsolie gewijzigd zodat koningin Mellisa zonder enige werkervaring en/of kennis van oliezaken in de Raad van Commissarissen van onze nationale trots Staatsolie kon gaan zitten.
President Santokhi en first lady Santokhi ontvangen door de Amerikaanse president Biden en first lady Biden tijdens de inaugurele ceremonie van de IX Summit of the AmericasOok kreeg onze FL een instituut cadeau van haar echtgenoot. Het Instituut van de First Lady werd in alle stilte opgezet, leek het wel, want hoewel dit instituut reeds op 31 augustus 2021 werd ingesteld, werd dit pas bekend toen de samenleving maanden later werd geconfronteerd met een seal speciaal voor onze koningin Mellisa. Zonder enige schaamte werd daarbij ons nationale wapen gebruikt met daaromheen de naam van de first lady. Hoewel ons land een republiek is denken sommigen dat we een koninkrijk zijn.
De first lady werd ook aangesteld als waarnemend algemeen directeur van het Kabinet van de President. En men lijkt dit allemaal normaal te vinden. Onze president schreeuwde in 2021 tijdens een werkbezoek aan Nederland van de daken dat de vorige regering instituten van de staat had uitgehold. Als één ding duidelijk is, is dat de huidige president zich hieraan ook schuldig maakt. Ook onder de huidige regering zijn instituten van de staat uitgehold. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.
Iets wat voor enorme irritatie heeft gezorgd is de achteruitkijkspiegel. De vorige regering: a no mi, na mi voorganger. Santokhi zou het volk een enorme dienst bewijzen als hij in plaats van achteruit vooruitkijkt. Het volk heeft niks aan Anansi tori en verwijten naar de vorige regering. Dat weten we inmiddels genoegzaam. Anders had de regeringspartij geen 20 zetels behaald. De 20 zetels kan men nu naar alle waarschijnlijkheid vergeten daar een groot deel hiervan komt van niet traditionele VHP-stemmers die teleurgesteld zijn en zich gepakt voelen. Misschien dat er daarom zoveel commissies aan de slag moeten om advies uit te brengen over het wijzigen van ons kiesstelsel.
De regering-Santokhi lijkt de zware klus onderschat te hebben. De regering heeft geen eenduidige visie, maar er is eerder sprake van adhoc beleid en soms zelfs paniekvoetbal. Er is geen eenheid van beleid zoals bij het aantreden van deze regering werd gepropageerd. De president en vicepresident spreken zichzelf vaker tegen. De vicepresident doet vaker publiekelijk zijn beklag over het beleid. Ook heeft hij meerdere keren laten doorschemeren dat de zogenaamde ABOP-ministeries geen financiële middelen krijgen.
Vicepresident Brunswijk maakt er ook melding van dat hij wordt ondermijnd in de uitoefening van zijn grondwettelijke taken. Zo worden besluiten genomen op een vergadering van de Raad van Ministers, overruled door een direct daarna gehouden regeringsvergadering waar de president de leiding heeft.
President Santokhi op 16 juli 2020 met zijn regeerteam. Foto: Suriname surinameEn zo leven we voort in de bananenrepubliek Suriname waarbij we twee stamhoofden hebben die elk hun eigen weg lijken te gaan. En dit terwijl het volk gebukt gaat onder een torenhoge koers voor de US-dollar met als gevolg hoge prijzen. Oppositiepartij VHP wees de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. De VHP had al een herstelplan klaarliggen en alle deskundigheid nationaal en internationaal in huis. Maar nu de partij in de regering zit, zag zij …