‘2020 was uitdagend jaar’

23/12/2020 18:42 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – Traditiegetrouw zijn rond de kerstdagen winkels en straten vol mensen die last-minute inkopen doen. Met de Covid-19-pandemie is dat niet alleen voor shoppers een uitdaging, maar ook winkeliers en grote warenhuizen moeten erop toezien dat de vereiste faciliteiten er zijn en de protocollen, uitgegeven door de regering, worden nageleefd.
“Het is in elk geval niet de kerstdrukte die we normaal gewend zijn, maar er is wel aanloop. We verwachten dat de drukte de laatste dagen vóór kerst zal toenemen”, zegt Conrad Issa, directeur van Lucky Store-warenhuis.
Ook Choi’s supermarket merkt een toenemende drukte ondanks de aangepaste Covid-19-maatregelen. “We proberen zoveel als mogelijk met onze klanten te communiceren zodat ze inkopen vooral in deze drukke dagen verspreiden over een aantal dagen om zo een grote drukte te voorkomen”, zegt de marketingmanager.
Het constant aanpassen van de Covid-19-maatregelen brengt, voor onder meer winkels, uitdagingen met zich mee. “We hebben in een heel korte periode zeker twee keer de openingstijden moeten aanpassen en ook ons personeel moest daarop snel afgestemd worden. Dat gaat natuurlijk gepaard met frustraties van klanten”, zegt de marketingmanager van Choi’s. “Maar ze lijken zich over het algemeen aan de maatregelen te houden.”
De regels naleven is volgens hem geen nieuwigheid meer. “De mensen zijn er gewend aan geraakt. Iedereen houdt zich aan de voorgeschreven afstand, volgt de markeringen en de handen worden gedesinfecteerd.” Ook bij Lucky Store worden er extra voorzorgsmaatregelen genomen. Issa: “Er wordt goed op toegezien dat het niet te druk wordt in de zaak. Er zijn speciale schoonmaak teams die door de dag heen alle oppervlakken ontsmetten om verspreiding van het coronavirus te minimaliseren.”
Het is voor veel ondernemers een uitdagend jaar geweest, zegt Issa. Hij concludeert zelfs dat in het zestigjarig bestaan van de zaak “2020 als één van de moeilijkste de boeken ingaat”. Het was niet alleen een uitdaging met het operationeel zijn tijdens een pandemie, maar ook de economische situatie heeft daaraan bijgedragen. “Waar we dachten als ondernemers dat 2016 een zware periode was om economisch te overbruggen is 2020 het slechtste dat het Surinaams bedrijfsleven heeft mogen meemaken”, zegt Issa.
Hij kijkt hoopvol uit naar 2021. “We hebben vertrouwen in de samenleving en de regering, hopen dat we Covid-19 overwinnen en al in het eerste half jaar naar een normale situatie kunnen gaan.” Ook Choi’s heeft slagen moeten incasseren. “Het stijgen van de koers en invoerrechten heeft gemaakt dat het bedrijf constant de prijzen moest aanpassen”, zegt de marketingmanager.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname