‘2020 is voorbij! Wat brengt 2021?’

01/01/2021 00:00 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – Iedereen heeft 2020 anders ervaren, maar vaststaat dat het jaar voor eenieder uitdagend is geweest. De grootste impact had de Covid-19-pandemie. Werkloosheid in een moeilijke economie, werken met de kinderen thuis of afstand houden van familie en vrienden waren enkele van de gevolgen die menigeen heeft ondervonden. Toch was het niet alleen kommer en kwel en zijn er ook lichtpunten geweest. De Ware Tijd laat zes Surinamers aan het woord over 2020 én 2021.
Bisschop Karel Choennie
Voor bisschop Karel Choennie waren de verkiezingen van 25 mei het lichtpunt van 2020. Volgens de kerkvorst kan Suriname als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld. “Op enkele schoonheidsfoutjes na mogen wij eigenlijk van geluk spreken dat de verkiezingen niet alleen vredig zijn verlopen, maar ook de acceptatie van de uitslag. Met de vreedzame overdracht daarna kunnen we het zeker een lichtpuntje noemen. Andere landen hebben dat geluk niet. Het is zeker voor Suriname een bijzondere prestatie en getuigt ook dat wij politiek volwassen aan het worden zijn.”
Een andere inspirerende bijzonderheid die 2020 vooral in de kerk naar voren heeft gebracht is de vrijgevigheid van de samenleving. “De kerk heeft in zekere mate mogen ervaren hoe gul en ontzettend vrijgevig de mensen zijn geweest. We hebben niet alleen voedselpakketten mogen uitdelen, maar hebben ook via WhatsApp in een inzamelingsactie voor Huize Majella meer dan SRD 90.000 opgehaald in twee weken.”
Voor 2021 kijkt de bisschop hoopvol uit naar de Covid-19-vaccinatie die enige verlichting kan brengen voor de samenleving. “De angst die er leeft, vooral voor de kwetsbare groepen en de zorgverleners, zal hierdoor hopelijk worden verlicht en zal de focus niet meer zozeer zijn op het virus. De hoop is ook dat het voor onze economie een verlichting zal zijn.” Choennie heeft vertrouwen dat het goed zal komen door een sober economisch beleid van de overheid. “Ik was altijd van mening dat er heel veel verspilling en corruptie plaatsvond, dat de regering de afgelopen maanden salarissen heeft uitbetaald zonder leningen is zeker een prestatie. Daarnaast heeft ons land zoveel schatten naast olie die de economie kunnen versterken.”

Joyce Birambi-Jordan
“Turbulent” is hoe Joyce Birambi-Jordan 2020 omschrijft. Een jaar dat heel goed begon, is heel snel uitgemond in een drastische levensverandering dankzij het nieuwe coronavirus. Eind juli raakte het hele gezin Birambi-Jordan vijf personen besmet met het virus. “Binnen enkele dagen raakten mijn echtgenoot en ik via de kinderen besmet met het gevreesde virus. Het was een hele nare ervaring voor ons allen en we waren de dood nabij.” Desondanks is zij dankbaar dat haar gezin het heeft overleefd. “Na opname in het ziekenhuis en daarna thuisquarantaine zijn we dankzij de Almachtige en onze goede geesten gezond en wel.”
Birambi-Jordan maakte als hobby inheemse kleding en attributen. Ondanks de moeilijkheden heeft ze haar bestellingen niet zien afnemen. “Ik ben blij met de gave die ik heb om de mensen tevreden te stellen en gelukkig te maken met mijn creaties.”
Na een bewogen 2020 kijkt zij optimistisch naar het nieuwe jaar uit. “Omdat ik geloof heb dat 2021 heel veel positieve ontwikkelingen zal brengen voor mij maar ook voor de gehele gemeenschap.” Haar boodschap voor het nieuwe jaar is proactief bezig zijn. “Steek de handen uit de mouwen om zelfvoorzienend te zijn en help mee aan de ontwikkeling van ons land. Sta niet aan de kantlijn maar doe actief mee en lever je bijdrage.”
Aan de jongeren wil ze vooral zeggen dat het leven niet alleen bestaat uit “chillen en ‘a libi musu libi'”. “Leer te luisteren naar ouderen en wees gehoorzaam aan de Covid-19-protcollen zodat wij gezamenlijk deze gevreesde ziekte kunnen verslaan. Ik hoop echt op een Covid-vrij nieuwjaar waar corona weer normaal een biertje is en geen virus!”

Okonfo Dorenia Babel
Dit jaar is er één geweest van “spirituele groei” voor wintipriesteres Dorenia Babel. “Voor mij, en ik denk voor velen, was het een jaar van reflectie. We hebben meer tijd gehad om aan onze spiritualiteit te werken. We hebben meer verantwoordelijkheden moeten dragen door de Covid-19-maatregelen en hebben ons hierdoor ook bewuster bezig gehouden met onze gezondheid.”
Door het beperken van de samenscholing konden mensen niet bij elkaar komen, maar heeft die maatregel er wel voor gezorgd dat gezinnen dichter naar elkaar zijn gegroeid. “Een hoogtepunt was 12 december toen we als gezin samen hebben gereflecteerd op ons leven en hebben geëvalueerd. We hebben ook een dankzegging gehad en zijn dankbaar dat wij zover zijn gekomen in het leven.”
Haar boskopu voor 2021: “Wees veilig in alles wat je doet. Du san yu wani, maar zodanig dat jij noch anderen in gevaar komen. We hebben invloed in hoe we onze meningen uiten, hoe we reageren op zaken die niet … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname