In het district Saramacca is met trots en waardigheid stilgestaan bij een historisch moment: het is dit jaar precies 180 jaar geleden dat de eerste Boeroes — Nederlandse boeren — zich in Suriname vestigden. De herdenking vond plaats in Groningen, de plek waar deze boeren hun eerste nederzetting opzetten, en werd georganiseerd door de Stichting Sranan Boeroe (SSB).
De plechtigheid kende een uitgebreid programma met toespraken, een kranslegging, een braderie en de presentatie van twee publicaties. Het ging om Boeroe Tori 2, een bundel interviews over het leven van de Boeroes in Suriname, en De Grote Boom, een fotoboek dat het dagelijks leven en de geschiedenis van deze gemeenschap in beeld brengt. Ook werd een speciale herdenkingsmunt uitgebracht ter gelegenheid van het jubileum.
Foto: CDS
Onder de prominente aanwezigen bevond zich minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die namens president Chan Santokhi sprak. Hij toonde zich persoonlijk betrokken bij de Boeroe-gemeenschap en haalde herinneringen op uit zijn jeugd, waarin hij opgroeide in de nabijheid van boerenfamilies zoals de familie Van Brussel.
“Als ik oom Dolf zie, drie uur in de morgen staat hij op met zijn team om de koeien te melken,” memoreerde Ori. Hij onderstreepte het belang van deze gemeenschap: “De bijdrage van deze generaties boeren in Suriname — economisch, sociaal, maar ook maatschappelijk — is ongekend. Er moeten meer studies worden gemaakt over de betrokkenheid en de bijdrage van de boerenfamilies, individueel en collectief in deze samenleving.”
Foto: CDS
Ook Michiel Bierkens, zaakgelastigde van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, sprak het publiek toe. Hij herinnerde aan de zware omstandigheden waaronder de Boeroes in 1845 arriveerden, vaak op basis van misleidende informatie. “Van de mooie beloftes kwam weinig terecht,” stelde Bierkens, “maar ondanks de zware omstandigheden hebben velen zich staande gehouden en hun bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.” Hij benadrukte het belang van erkenning van de Boeroes als een volwaardig onderdeel van de Surinaamse samenleving.
SSB-penningmeester Aard Veldhuizen sprak van een bijzonder moment. “Heel trots, heel blij en dankbaar dat mijn voorouders, ondanks alles, naar Suriname zijn gekomen. Net als andere groepen hebben ook wij hier een thuis gevonden.”
Foto: CDS
Foto: CDS
De herdenking bestond uit een reeks activiteiten die het leven van de Boeroes in beeld brachten. Er was een lezing van schrijfster Cynthia McLeod, en samen met leerlingen van diverse lagere scholen werden moestuinen aangelegd — een knipoog naar de landbouwtraditie van de Boeroes. Scholieren bezochten tevens de tentoonstelling De Grote Boom, waarin zij kennismaakten met de geschiedenis van deze bijzondere gemeenschap.
- DEZELFDE BRUNSWIJK ALS ALTIJD..
- Fragiel staakt-het-vuren tussen Iran en Israël kalmeert oli…..
- Tweede Miss Inheemse Suriname-verkiezing in startblokken..
- Dc Wongsodikromo: “Saramacca is klaar voor landbouwvraag va…..
- PL teleurgesteld dat Javaans Nieuwjaar geen nationale vrije…..
- Akkoord over lonen zorgpersoneel in Suriname..
- Suriname-Guyana Kamer van Koophandel maakt historisch debuu…..
- Uitvaart Patricia Etnel vrijdag..
- Breeveld: onder voorbehoud tekenen van regeerakkoord “chant…..
- Samen sterk voor het bos: Tropenbos Suriname investeert in …..
- Akkoord over secundaire voorzieningen voor veiligheidsdiens…..
- Karg en Lall luiden noodklok: illegale visserij zet sector …..
- Peneux: ‘Leerkrachten worden respectloos behandeld’..
- Suriname tekent statuut OIC Labour Centre..
- Rechter doet nog geen uitspraak in kwestie Nickeriestraat..
- Simons vreest niet voor presidentsverkiezing in vvv; deur s…..
- Carlos ‘Linka’ Linger brengt na acht jaar nieuwe song u…..
- Kabinet-Simons: een reële belofte of status quo?..
- Trump geland op Schiphol, onderweg in ‘The Beast’ naar dine…..
- IOL-directeur: “Wekelijks diploma’s valideren voor vertrekk…..
- Suriname ondertekent toetreding tot OIC Labour Centre..