In het district Saramacca is met trots en waardigheid stilgestaan bij een historisch moment: het is dit jaar precies 180 jaar geleden dat de eerste Boeroes — Nederlandse boeren — zich in Suriname vestigden. De herdenking vond plaats in Groningen, de plek waar deze boeren hun eerste nederzetting opzetten, en werd georganiseerd door de Stichting Sranan Boeroe (SSB).
De plechtigheid kende een uitgebreid programma met toespraken, een kranslegging, een braderie en de presentatie van twee publicaties. Het ging om Boeroe Tori 2, een bundel interviews over het leven van de Boeroes in Suriname, en De Grote Boom, een fotoboek dat het dagelijks leven en de geschiedenis van deze gemeenschap in beeld brengt. Ook werd een speciale herdenkingsmunt uitgebracht ter gelegenheid van het jubileum.
Foto: CDS
Onder de prominente aanwezigen bevond zich minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die namens president Chan Santokhi sprak. Hij toonde zich persoonlijk betrokken bij de Boeroe-gemeenschap en haalde herinneringen op uit zijn jeugd, waarin hij opgroeide in de nabijheid van boerenfamilies zoals de familie Van Brussel.
“Als ik oom Dolf zie, drie uur in de morgen staat hij op met zijn team om de koeien te melken,” memoreerde Ori. Hij onderstreepte het belang van deze gemeenschap: “De bijdrage van deze generaties boeren in Suriname — economisch, sociaal, maar ook maatschappelijk — is ongekend. Er moeten meer studies worden gemaakt over de betrokkenheid en de bijdrage van de boerenfamilies, individueel en collectief in deze samenleving.”
Foto: CDS
Ook Michiel Bierkens, zaakgelastigde van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, sprak het publiek toe. Hij herinnerde aan de zware omstandigheden waaronder de Boeroes in 1845 arriveerden, vaak op basis van misleidende informatie. “Van de mooie beloftes kwam weinig terecht,” stelde Bierkens, “maar ondanks de zware omstandigheden hebben velen zich staande gehouden en hun bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.” Hij benadrukte het belang van erkenning van de Boeroes als een volwaardig onderdeel van de Surinaamse samenleving.
SSB-penningmeester Aard Veldhuizen sprak van een bijzonder moment. “Heel trots, heel blij en dankbaar dat mijn voorouders, ondanks alles, naar Suriname zijn gekomen. Net als andere groepen hebben ook wij hier een thuis gevonden.”
Foto: CDS
Foto: CDS
De herdenking bestond uit een reeks activiteiten die het leven van de Boeroes in beeld brachten. Er was een lezing van schrijfster Cynthia McLeod, en samen met leerlingen van diverse lagere scholen werden moestuinen aangelegd — een knipoog naar de landbouwtraditie van de Boeroes. Scholieren bezochten tevens de tentoonstelling De Grote Boom, waarin zij kennismaakten met de geschiedenis van deze bijzondere gemeenschap.
- Open dagen IOL moeten tekort aan leerkrachten helpen opvang…..
- President Santokhi spreekt met NDP-voorzitter over vreedzam…..
- Taxichauffeur verdacht van verkrachten klant: ‘Waarom doe j…..
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transi…..
- Santokhi spreekt Simons op kabinet: soepele transitie beloo…..
- Auteur Misiekaba wil kinderen inspireren met levenslessen u…..
- KOTI WAN KETI..
- INCROWD..
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo..
- Moeder trots op dochter Tyairah na winnen Misi Keti Koti 20…..
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & om…..
- Gajadien: “Toetreding Brunswijk tot DNA betekent einde vice…..
- Ashwin Adhin neemt zitting als voorzitter van De Nationale …..
- Nieuwe DNA-voorzitter Adhin: ‘Ik ga een voorzitter zijn die…..
- Ashwin Adhin met tweederdemeerderheid gekozen tot assemblee…..
- Ronnie Brunswijk bij acclamatie gekozen tot vicevoorzitter …..
- Breaking: Ashwin Adhin gekozen tot DNA-voorzitter; commotie…..
- Surinaamse politiek verre van saai: Adhin zwak gekozen, Bru…..
- De dynamiek van NDPplus: Ronnie versus Greggie op schoot bi…..
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA..
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee..