In het district Saramacca is met trots en waardigheid stilgestaan bij een historisch moment: het is dit jaar precies 180 jaar geleden dat de eerste Boeroes — Nederlandse boeren — zich in Suriname vestigden. De herdenking vond plaats in Groningen, de plek waar deze boeren hun eerste nederzetting opzetten, en werd georganiseerd door de Stichting Sranan Boeroe (SSB).
De plechtigheid kende een uitgebreid programma met toespraken, een kranslegging, een braderie en de presentatie van twee publicaties. Het ging om Boeroe Tori 2, een bundel interviews over het leven van de Boeroes in Suriname, en De Grote Boom, een fotoboek dat het dagelijks leven en de geschiedenis van deze gemeenschap in beeld brengt. Ook werd een speciale herdenkingsmunt uitgebracht ter gelegenheid van het jubileum.
Foto: CDS
Onder de prominente aanwezigen bevond zich minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die namens president Chan Santokhi sprak. Hij toonde zich persoonlijk betrokken bij de Boeroe-gemeenschap en haalde herinneringen op uit zijn jeugd, waarin hij opgroeide in de nabijheid van boerenfamilies zoals de familie Van Brussel.
“Als ik oom Dolf zie, drie uur in de morgen staat hij op met zijn team om de koeien te melken,” memoreerde Ori. Hij onderstreepte het belang van deze gemeenschap: “De bijdrage van deze generaties boeren in Suriname — economisch, sociaal, maar ook maatschappelijk — is ongekend. Er moeten meer studies worden gemaakt over de betrokkenheid en de bijdrage van de boerenfamilies, individueel en collectief in deze samenleving.”
Foto: CDS
Ook Michiel Bierkens, zaakgelastigde van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, sprak het publiek toe. Hij herinnerde aan de zware omstandigheden waaronder de Boeroes in 1845 arriveerden, vaak op basis van misleidende informatie. “Van de mooie beloftes kwam weinig terecht,” stelde Bierkens, “maar ondanks de zware omstandigheden hebben velen zich staande gehouden en hun bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.” Hij benadrukte het belang van erkenning van de Boeroes als een volwaardig onderdeel van de Surinaamse samenleving.
SSB-penningmeester Aard Veldhuizen sprak van een bijzonder moment. “Heel trots, heel blij en dankbaar dat mijn voorouders, ondanks alles, naar Suriname zijn gekomen. Net als andere groepen hebben ook wij hier een thuis gevonden.”
Foto: CDS
Foto: CDS
De herdenking bestond uit een reeks activiteiten die het leven van de Boeroes in beeld brachten. Er was een lezing van schrijfster Cynthia McLeod, en samen met leerlingen van diverse lagere scholen werden moestuinen aangelegd — een knipoog naar de landbouwtraditie van de Boeroes. Scholieren bezochten tevens de tentoonstelling De Grote Boom, waarin zij kennismaakten met de geschiedenis van deze bijzondere gemeenschap.
- ABOP-jongeren willen Mitchell Pai als minister in regering-…..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 4 juli 2004..
- Procureur-generaal Paragsingh: “Versterking top OM vereist …..
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig…..
- TABTO Group houdt Nationaal Compliance Congres en opent nie…..
- Een laatste groet met muziek: ode aan Oesje Soekatma..
- Training uitgevoerd ter ondersteuning landbouwsector en ond…..
- Vertrekkende en aankomende president samen op onafhankelijk…..
- Drie verdachten aangehouden; twee heengezonden..
- Het belang van het project Van ’t Hogerhuysstraat..
- Militairen beschuldigd van diefstal middels geweld..
- Advocaat Essed: tonen van stembiljet in DNA geen groot issu…..
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen..
- 169 Bloeddonoren gedecoreerd voor ‘stille heldendaad’..
- BPBS-voorzitter: “Nieuwe regering geen garantie voor verand…..
- Regering versterkt zorg, onderwijs en veiligheid..
- Readytex Art Gallery presenteert ‘Waka Tjopu: Echoes of a m…..
- ICT Summit 2025 moet digitale vooruitgang in Suriname stimu…..
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag..
- OM eist 7 jaar celstraf voor voorbereidingen drugstransport…..
- Trump krijgt ‘Big Beautiful Bill’ door het Huis, ondanks ve…..