150 jaar Hindostaanse immigratie in vrolijk qawwali-lied vastgelegd

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO — Speciaal in verband met de herdenking van 150 jaar Hindostaanse immigratie hebben baithak gana-zanger Kries Ramkhelawan en beeldend kunstenaar Rahied Abdoel bij muziekproducent Ernesto van Dal het lied ‘Sab se Pyara’ (‘Je bent de mooiste’) opgenomen. “Het is een vrolijk qawwali-nummer geworden met een mooie boodschap”, prijst Ramkhelawan het product aan.

Qawwali is een eeuwenoude soefistische islamitische religieuze muziekstijl die voornamelijk in het Urdu en Punjabi wordt gezongen. Met opzwepende muziek wordt Allah toegezongen. De ritmes op de tabla en dholdrums en het aanstekelijke handgeklap geven de muziek een ‘dansbaar’, bijna funky accent en zetten aan tot bewegen. Deze muziekstijl kreeg in 1985 internationale bekendheid door Nusrat Fateh Ali Khan, die tijdens het Womad Festival een weergaloos optreden gaf bij het westerse publiek.

Samen met zijn nationale ensemble presenteerde Ramkhelawan vorig jaar juli, bij de onthulling van het monument in verband met 120 jaar massaslachting Mariënburg, deze stijl. Tijdens de oefening werden ze gadegeslagen door Abdoel, kunstenaar van het monument. “Ik was zo onder de indruk van hun optreden dat ik gelijk het idee kreeg om iets samen te doen in verband met herdenking 150 jaar Hindostaanse immigratie”, vertelt Abdoel aan de Ware Tijd.

“Wij, artiesten, zijn de helers bij vervelende momenten” Kries RamkhelawanRamkhelawan beantwoordde zijn enthousiasme door hem op kantoor uit te nodigen. “Maar toen moest ik naar Nederland en had ik andere werkzaamheden. Pas een maand geleden konden we bij elkaar zijn en het lied uitwerken”, vertelt de zanger.

Hoogtijdagen

De tekst heeft de baithak gana-zanger vorige maand geschreven in bijzijn van Abdoel. Het lied heeft drie coupletten Sarnami/Hindi en één couplet in Sranantongo en gaat voornamelijk over de schoonheid van Suriname.

Muziekproducent Ernesto van Dal (l) in zijn studio samen met kunstenaar Rahied Abdoel. [: Privécollectie]De Sarnami-/Hindi-tekst luidt:  ‘Sab se Pyara yeh Surinam mera desh hai’. (‘Mijn land Suriname is het mooiste’) ‘Duniya walo tu a dekhle dekhle’ (‘O mensen van de rest van de wereld kom eens kijken’). Ramkhelawan zingt alleen het begin, Abdoel neemt het merendeel van de zang voor zijn rekening. Onder meer het gedeelte: “wij met onze verschillende culturen en religiën – Hindoes, sikhs, moslims en christenen – leven broederlijk met elkaar”.

Er is er ook een tekst waar de religieuze feesten als holi, eid, divali en kerst gezamenlijk door iedereen worden gevierd. In het lied zijn verder de jubilea – 160 jaar Ketikoti en 170 jaar Chinese immigratie – meegenomen. “Ik treed vaak op in het buitenland en wil met dit lied de mensen die Sarnami/Hindi verstaan uitnodigen om Suriname te komen ervaren. Ons land is het mooiste van de wereld, afgezien van de incidenten die er plaatsvinden”, zegt Ramkhelawan.

Inspiratie voor de tekst heeft hij in zichzelf gevonden. “Alles wat in mij en om me heen beweegt, is een inspiratie om over te schrijven. Ja, er gebeuren ook vervelende dingen, maar ik probeer uit elke situatie het positieve te halen en een boodschap daarin te verwerken. Die vervelende dingen zijn niet alleen van nu. Wij, artiesten, zijn de helers bij zulke vervelende momenten”, zegt Ramkhelawan.

Concert

Abdoel is al drie jaar bezig zich als zanger op te werken. Zelf heeft hij al enkele nummers uitgebracht. Hij vindt het prijzenswaardig dat iemand die zoveel mensen muzikaal heeft opgeleid, bereid was – ook op zijn verzoek – een lied te schrijven dat hij in verband met 150 jaar Hindostaanse immigratie wilde uitbrengen.

Het nummer komt officieel op 1 juni via de (sociale)mediakanalen uit. Deze week maakt Sasra Productions nog opnames voor de bijbehorende videoclip. Tijdens het baithak gana-concert op 3 juni zal het lied live worden opgevoerd. Voor Abdoel zal het zijn podiumdebuut zijn. Het concert wordt georganiseerd door stichting Kries Ramkhelawan Music Institute en Roeli’s Event Venue. Artiesten uit de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago werken mee aan het event