100 miljoen Amerikanen brachten hun stem al uit

Tot nu toe hebben meer dan 100 miljoen Amerikanen hun stem al uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een telling van de Universiteit van Florida. Bijna 65 miljoen van de vroegtijdige stemmers deden dit per post, de rest bezocht een stemlokaal.
Om drukte op de verkiezingsdag te voorkomen in verband met het coronavirus, kiezen veel Amerikanen dit jaar ervoor eerder te stemmen. Dat gebeurde tot nu toe het meeste in de staten Californië, Texas en Florida. In Texas en op Hawaii is de opkomst nu al hoger dan bij de verkiezingen in 2016.
De Universiteit van Florida voorspelt op basis van de telling dat de totale opkomst kan oplopen tot 67 procent. Dat zou betekenen dat meer dan 160 miljoen Amerikanen zouden stemmen. Zo hoog is de opkomst voor de presidentsverkiezingen sinds 1908 niet meer geweest.

President Trump bezoekt het landelijk hoofdkwartier van zijn verkiezingscampagne. Foto: AFP

President Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden hebben dinsdagochtend voor het eerst van zich laten horen op de verkiezingsdag. Trump bedankte zijn campagneteam en aanhang via Twitter, en was later per telefoon te gast bij een ontbijtshow van Fox News. Daarin wordt hem onder meer gevraagd wanneer hij een verkiezingszege zou claimen. Met schorre stem antwoordt Trump: “Als de overwinning daar is. Er is geen reden voor spelletjes. Ik denk dat we zullen winnen.”
De Republikein gaat niet in op de suggestie dat hij vroegtijdig de verkiezingszege zou claimen zodra de eerste uitslagen van cruciale staten in zijn voordeel bekend zouden worden.

Presidentskandidaat Biden. Foto: AFP

Net als president Trump was ook Joe Biden vroeg uit de veren. De Democratische presidentskandidaat begon de verkiezingsdag met een kerkbezoek in Wilmington, in de staat Delaware. Biden bracht daarna een bezoek aan de begraafplaats waar zijn zoon Beau ligt begraven, die vijf jaar geleden overleed aan kanker.
Aan de Amerikaanse oostkust zijn dinsdagochtend rond 06.00 uur plaatselijke tijd als eerste de stembussen geopend. Onder meer in de staten New York, New Jersey en Virginia stonden kiezers nog voor zonsopgang in de rij om hun stembiljet in te leveren. Gedurende de ochtend openen ook de stembureaus in andere staten.
NRC

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald