door Valerie Fris
PARAMARIBO — Na de wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten die duurde van 14 januari tot en met 12 februari, hebben 1.846 personen een verzoekschrift gedeponeerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Deze burgers hebben een aanvraag gedaan voor aanvulling of verbetering van hun gegevens op de kiezerslijst. Deze informatie deelt CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie met de Ware Tijd.
47 Procent van de mensen – 869 personen – hebben gevraagd om een adreswijziging. Van dat aantal werden 829 verzoeken goedgekeurd. De resterende 5 procent werd afgewezen. “De afwijzing komt omdat het gaat om mensen die in een dorp wonen waarvan de huizen niet zijn voorzien van een nummer, maar de bewoners zelf een nummer hebben geplaatst. We kunnen niet registreren op basis van een zelf toegekend nummer”, legt Kanapé-Pokie uit. Ze benadrukt dat het bestand dus niet verkeerd was.
“Indien iemand het er toch niet mee eens is, mag deze bezwaar aantekenen bij de president”
Verkeerd ingetoetst
Bijna 50 procent – 881 personen – heeft aangegeven dat ze niet voorkomen in het kiezersbestand. Van deze verzoekschriften zijn slechts zeventien toegewezen door het CBB. Het bleek dat een groot deel bij de verificatie gewoon verkeerde gegevens, waaronder de naam of ID-nummer, had ingetoetst waardoor het erop leek dat zij niet voorkwamen op de kiezerslijst. “Zij komen dus wél voor”, benadrukt de CBB-directeur tegenover de krant.
Ze vertelt dat honderd personen daadwerkelijk niet voorkomen op de lijst. “Maar dat komt omdat zij reeds geruime tijd in het buitenland wonen. Anderen hebben de Surinaamse nationaliteit verloren, waardoor zij niet zullen voorkomen op de lijst.”
Volledig afgehandeld
Er waren ook 96 gevallen van correcties in naam, geboortedatum of plaats, maar slechts vn de helft moest worden gecorrigeerd. De gegevens zijn aangepast op de kiezerslijst. De overige 48 bleken na verificatie correct.
De CBB-directeur geeft mee dat alle verzoeken al zijn afgehandeld, omdat de wet voorschrijft dat binnen vijf dagen, na indiening van het verzoekschrift, dat moet zijn gebeurd. Via een beschikking, getekend door de minister van Binnenlandse Zaken, worden de indieners op de hoogte gesteld over het besluit. “Indien iemand het er toch niet mee eens is, mag deze bezwaar aantekenen bij de president. Wij hebben als CBB tot nu toe die bezwaarschriften niet gehad”, laat Kanapé-Pokie nog weten.
- Victorie wint derde wedstrijd achter elkaar..
- Franse delegatie voert overleg over IASP-projecten..
- ABOP’ers lopen door onderwatergelopen straten: ‘dit is geen…..
- Verdachte van diefstal uit een appartement oktober vorig ja…..
- Getuige ontkent dat er meerdere klachten waren over seksuel…..
- Politie Rijsdijk pakt twee verdachten van diefstal op..
- Minister Raghoebarsing: “Het blijft passen en meten”..
- Tweedaagse cursus corporate governance in Suriname..
- Ministerie van Volksgezondheid heeft Denguevirus onder cont…..
- STVS-medewerkers klagen bij vicepresident Brunswijk over on…..
- Rijstboeren in de steek gelaten: Belofte van steun is niet …..
- EBS belooft snelle inhaalslag na gaslevering vertraging..
- Uitstel vermogensregistratie vertragingstactiek in strijd t…..
- Suriname zou kunnen leren van politiek systeem van Zwitserl…..
- Korps Politie Suriname sollicitatie oproep..
- ‘Biza-minister Landvreugd stemt in met teruggeven perceel P…..
- Surinaamse karateka’s heersen in ABC Open..
- VN-rapporteur noemt Nederlandse politici lafaards..
- Landvreugd geeft perceel terug aan de Staat..
- Tuinbouw biedt mogelijkheden kanszoekende jongeren Commewij…..
- Amnesty: Kinderen in Haïti slachtoffer van gruwelijk bendeg…..