door Valerie Fris
PARAMARIBO — Na de wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten die duurde van 14 januari tot en met 12 februari, hebben 1.846 personen een verzoekschrift gedeponeerd bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Deze burgers hebben een aanvraag gedaan voor aanvulling of verbetering van hun gegevens op de kiezerslijst. Deze informatie deelt CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie met de Ware Tijd.
47 Procent van de mensen – 869 personen – hebben gevraagd om een adreswijziging. Van dat aantal werden 829 verzoeken goedgekeurd. De resterende 5 procent werd afgewezen. “De afwijzing komt omdat het gaat om mensen die in een dorp wonen waarvan de huizen niet zijn voorzien van een nummer, maar de bewoners zelf een nummer hebben geplaatst. We kunnen niet registreren op basis van een zelf toegekend nummer”, legt Kanapé-Pokie uit. Ze benadrukt dat het bestand dus niet verkeerd was.
“Indien iemand het er toch niet mee eens is, mag deze bezwaar aantekenen bij de president”
Verkeerd ingetoetst
Bijna 50 procent – 881 personen – heeft aangegeven dat ze niet voorkomen in het kiezersbestand. Van deze verzoekschriften zijn slechts zeventien toegewezen door het CBB. Het bleek dat een groot deel bij de verificatie gewoon verkeerde gegevens, waaronder de naam of ID-nummer, had ingetoetst waardoor het erop leek dat zij niet voorkwamen op de kiezerslijst. “Zij komen dus wél voor”, benadrukt de CBB-directeur tegenover de krant.
Ze vertelt dat honderd personen daadwerkelijk niet voorkomen op de lijst. “Maar dat komt omdat zij reeds geruime tijd in het buitenland wonen. Anderen hebben de Surinaamse nationaliteit verloren, waardoor zij niet zullen voorkomen op de lijst.”
Volledig afgehandeld
Er waren ook 96 gevallen van correcties in naam, geboortedatum of plaats, maar slechts vn de helft moest worden gecorrigeerd. De gegevens zijn aangepast op de kiezerslijst. De overige 48 bleken na verificatie correct.
De CBB-directeur geeft mee dat alle verzoeken al zijn afgehandeld, omdat de wet voorschrijft dat binnen vijf dagen, na indiening van het verzoekschrift, dat moet zijn gebeurd. Via een beschikking, getekend door de minister van Binnenlandse Zaken, worden de indieners op de hoogte gesteld over het besluit. “Indien iemand het er toch niet mee eens is, mag deze bezwaar aantekenen bij de president. Wij hebben als CBB tot nu toe die bezwaarschriften niet gehad”, laat Kanapé-Pokie nog weten.
- Ethel Iesmé Edwards (71) Almere 12-2-2025..
- VS vraagt Europeanen om bijdragen aan garanties voor Oekr…..
- Alice Amafo weer in haar politiek huis ABOP..
- Meteodienst: Mogelijk kortdurende, matige onweersbuien..
- Raghoebarsing bij 9e IMF-review: “Kiezen voor continuïteit …..
- Bromfietser sterft na frontale botsing..
- Verhuld verzet tegen het homohuwelijk..
- Bee: ABOP mag niet ontbreken in regering na verkiezingen..
- De vele molenstenen om Santokhi’s nek (6): De koppigheid va…..
- Ramadhin: “Verbetering gezondheidszorg vraagt om tijd, over…..
- PRESIDENT SANTOKHI (TWEEDE TERMIJN?)..
- ABOP verwelkomt Alice Amafo weer in de partij..
- Verkiezingen op een Kruispunt..
- Na decennia krijgen bewoners Alkmaar schoon drinkwater..
- Parmessar stelt vragen over voedselveiligheid en distributi…..
- Bromfietser laat leven bij frontale botsing..
- KPS: operatie “Blitz” uitgevoerd afgelopen weekend..
- Nieuw ILO-rapport: Onvoldoende vooruitgang arbeidsmarkt Lat…..
- Duitsland Stijgt naar Wereldwijde Top 5 van Militaire Uitga…..
- Overeenkomst met Benelux over visum en migratie..
- Centrale Bank van Suriname heet binnenkort anders: Chinese …..