Stichting Grani Fiti Yu Moi Misi huldigt twintig vrouwen

‘Vrouwen hebben het moeilijk’
door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — “Er wordt zoveel werk gedaan in de samenleving. Zoveel vrouwen zetten zich onbaatzuchtig in en niemand die hen daarvoor bedankte. Daarom ben ik hiermee begonnen”, zegt Agnita Jozefzoon, voorzitter van stichting Grani Fiti Yu Moi Misi. De organisatie heeft woensdag op de Internationale Dag van de Vrouw in het COB-gebouw aan de Gemenelandsweg twintig vrouwen bedankt voor het goede werk dat ze doen.

ADVERTISEMENT

Jozefzoon zegt tegen dat het bij haar begon te kriebelen om dit te gaan doen toen ze nog maar heel jong was. “Ik zag hoe mijn oma altijd klaarstond voor mensen. Ze was vroedvrouw en ze kon je precies zeggen of je zwanger was, hoe het met de baby ging en meer.” Jozefzoon besefte toen al dat zulke vrouwen, die op hun eigen manier bergen werk verzetten, het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. In 2013 lukte het haar eindelijk om die ‘grani’ te organiseren en vanaf 2014 onder de paraplu van haar stichting.

“Ik kan u zeggen dat de nood hoog is”
Agnita Jozefzoon
Verworvenheden
Aan het begin van de middag werden diverse verworvenheden opgesomd van de vrouwen die zouden worden gehuldigd. “Vrouwen die onderzoek doen, vrouwen die werken met kinderen, vrouwen die in de binnenlanden bergen werk verzetten en vrouwen die in hun buurt het verschil maken”, somde Elvira Waterberg op. Zij is bestuurslid van de stichting.
Volgens Jozefzoon doen veel vrouwen hun uiterste best. “Maar ik kan u zeggen, de nood is hoog. Wij als stichting proberen zoveel mogelijk te doen, maar we zien dat de vrouwen echt meer hulp nodig hebben.” Ondanks dat de situatie nijpend is en de vrouw het moeilijk heeft, deed ze een oproep aan hen om het hoofd koel te houden. “Scheldt niet uit voor je kinderen en probeer zoveel mogelijk te mediteren. Het helpt”, sprak ze de vrouwen moed in.