Staatsolie: significante nieuwe olievondst

Er heeft een significante olievondst plaatsgevonden in het gebied bekend als Krabdagu. Staatsolie heeft dit medegedeeld aan de regering. Dit goede nieuws komt amper enkele dagen na minder positieve berichtgeving. President Chan Santokhi wijst erop dat dit een teken aan de wand moet zijn voor meer goed nieuws en kijkt uit naar de Final Investment Decision (FID), meldt de CDS in een persbericht.
De leiding van Staatsolie gaf aan de president door dat samen met de reeds eerder in het Sapakara-reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen mag worden, dat deze vondst de FID dichterbij brengt. Ook zou er zelfs een mogelijkheid zijn voor een grotere productie dan eerder gepland.
President Santokhi is recentelijk nog ter oriëntatie op een boorplatform bij Apache geweest. Aldaar heeft hij de goede samenwerking en het wederzijdse vertrouwen weer benadrukt. Kort na zijn bezoek komt dit goede nieuws welke zeer welkom is. Belangrijk is nu dat er is aangetoond dat er aantrekkelijke mogelijkheden zijn wat betreft deze en andere voorraden in dit gebied. Hierdoor is ook de deur verder open voor het bespreken van andere commerciële mogelijkheden
Het is goed te weten dat de zogenaamde “local content” zich goed aan het voorbereiden is. Dit is nog meer gebleken na het bezoek van Santokhi aan de Kuldipsingh-aanmeerstijger. Maar ook de samenwerking tussen onder andere DP World en Integra Marina zal leiden tot het heien van de eerste paal voor de eerste Surinaamse Shore-base. Dat Suriname zich voorbereid, mag ook blijken uit het feit dat inmiddels nog vier bedrijven de benodigde criteria voor het aanleggen van een shore-base hebben gehaald, staat in het persbericht.
President Santokhi wijst erop dat meer vertrouwen steeds zal leiden tot grotere investeringen welke nu reeds zichtbaar zijn. Het moge duidelijk zijn dat deze regering de ambitie heeft om naast olie, hogere prioriteit te geven aan de productie van gas. Dit onder andere vanwege de steeds toenemende vraag naar gas als gevolg van de oorlog in Oost-Europa. Verder is gas een belangrijke grondstof voor het maken van kunstmest welke van eminent belang is voor het waarborgen van de wereldwijde voedselzekerheid.