SSB ondanks weinig animo enthousiast over Scholen Schaaktoernooi 

door Marinio Balsemhof 
PARAMARIBO — Marlon Kaslan is super enthousiast over het Scholen Schaaktoernooi 2022 dat dit weekend wordt gehouden in het gebouw van de Vereniging van Medici in Suriname. Dit ondanks er weinig animo is dit jaar. “De animo dit jaar is laag. Het komt doordat de meeste scholen in deze periode in hun reprondes en examens zitten”, zegt de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond (SSB).  
Er zal in vier categorieën worden gespeeld; 1. glo-niveau (twee scholen), 2. VOJ (vijf scholen, 3. VOS (vijf scholen) en 4. Hoger onderwijs (twee scholen). De laatste categorie is pas dit jaar eraan toegevoegd. Bij de glo bestaat elk team uit vijf schakers. Bij de twee andere is dat drie. Op glo-niveau doen mee de Nassy Brouwerschool en de RF Slooteschool. Bij de VOJ zijn dat de Nassy Brouwerschool met twee teams en Mulo Kwatta, Graaf von Zinzendorfschool en Berkenveldschool. Lyceum 1en 2, Ad Fontes Lyceum, SG Kwatta, Natin en VWO 4 hebben zich ingeschreven voor de categorie VOS. Bij hoger onderwijs zijn dat de Anton de Kom Universiteit en Unasat van de partij.

Volgens Kaslan is er vooral bij de glo-scholen een aanzienlijke afname.

Interesse opwekken
Volgens Kaslan is er vooral bij de glo-scholen een aanzienlijke afname. Hij denkt dat het ook komt door de Covid-19 pandemie die meer dan twee jaar de wereld in haar ban heeft gehad waardoor de toevoer van nieuwe schakers is gestremd. De bond laat zich desondanks niet demotiveren en zal na het toernooi haar best doen om mogelijkheden te creëren zodat meer scholen aan het toernooi kunnen meedoen. De eerste optie is om het toernooi in een andere periode te organiseren, dus niet tijdens de reprondes of examens. 
Om ook de interesses van de schakers weer op te wekken zal de bond gewoon doorgaan met hun toernooien. “Want hoe meer men ziet dat er schaakactiviteiten zijn, hoe meer men interesse zal krijgen om te schaken”, geeft Kaslan aan. “Men gaat zich dan bijvoorbeeld aansluiten bij een vereniging en zo krijgen we dan weer de toevoer van talenten”.