SSAP wil jongeren prikkelen voor teeltproject landbouwsector

De Stichting Agrarisch Studentenplatform (SSAP) wil met een teeltproject de landbouwinteresse bij studenten en jongeren prikkelen. Er is een toenemende vraag naar voedsel in de wereld, wat het belang van de landbouwsector nog meer onderstreept, stelt het platform.

“Wij willen bij voornamelijk (studerende) jongeren een mindshift teweegbrengen door hen erop te wijzen hoe belangrijk de landbouwsector is voor eigen ontwikkeling en die van Suriname”, verwoordt voorzitter (de toenmalige voorzitter van de VMSS), Paul van Dun, de doelstelling van het platform. Hiermee wenst het platform ook de agrarische productie in Suriname te helpen opkrikken. Afgestudeerden van verschillende disciplines hebben hierin zitting. “De gedachte om Suriname tot de voedselschuur te maken binnen de regio, begint langzaamaan goed door te dringen. SSAP voegt zich in deze rij”.
Dat jongeren weinig interesse hebben voor de landbouw is alom bekend, zegt Van Dun. Dit, ondanks dat deze sector, naast de mijnbouw, essentieel is voor het vergroten van de productie- en verdiencapaciteit als land. “Het uitoefenen van landbouw staat bij jongeren synoniem voor hard werken en dus fysiek sterk zijn. Echter zijn er anno 2023 moderne technieken en methoden die toegepast kunnen worden en zodoende het werken te kunnen vergemakkelijken. Je bent nota bene eigen onderneming en draagt bij aan het creëren van een stukje productie en werkgelegenheid”.

SSAP realiseert zich echter dat een mindshift nodig is. Ze is daarom voornemens om deze middels een fysieke landbouwproject te helpen brengen. “De bedoeling is om jongeren, onder wie studerenden, fysiek te laten meelopen in het project, zodat ze het proces vanaf planten tot oogsten zelf kunnen meemaken. We hopen op deze manier de interesse voor landbouw aan te wakkeren bij deze doelgroep, eventueel bij te dragen aan productie-verhoging en de voedselschuur van het Caribisch gebied. Het streven is om diverse gewassen te telen, maar te starten met cassave en papaja-aanplant vanwege de grote vraag nu”, legt Van Dun uit.

Het Platform is nu bezig met de voorbereidingen om het project op kort termijn te beginnen. Voor een succesvolle uitvoering van het project, zal toenadering gezocht worden bij de studierichting Agrarische Produktie van de AdeKUS vanwege de expertise en ervaring.