‘SRD5000 aan schoolspullen en nog niet alles gekocht’

Schoolspullen duurder geworden
De grote schoolvakantie die in ons land duurt van medio augustus tot en met begin oktober, staat bekend als de tijd van aankoop van schoolspullen.
Echter zitten de meeste ouders nu met de handen in het haar, gezien de prijzen voor schoolspullen zeker zes maal zijn gestegen in vergelijking met het vorige jaar. Zo kostte een schoolhemd vorig jaar nog rond de SRD 80, terwijl het intussen SRD 120 kost.
Ook de prijzen voor schriften, potloden en andere basisbenodigheden, blijken enorm te zijn gestegen. Volgens de winkeliers heeft dit te maken met de koersstijging in de afgelopen periode. “We merken dat de mensen minder inkopen dan normaal. Vroeger kocht men alles op voorraad. Nu koopt men zodat het kind genoeg heeft om het schooljaar te starten”, aldus een winkelverkoper in gesprek met de krant.
Volgens een ouder G.H (naam bekend bij de redactie) heeft zij reeds SRD5000 moeten uitgegeven aan schoolspullen voor haar twee kinderen die het VOJ bezoeken.
Echter zijn nog niet alle spullen aangeschaft en hoopt zij het resterend deel nog voor 1 oktober aan te kunnen schaffen. “Dit is mijn vakantiegeld en dat van de vader, maar hoe doet een alleenstaande moeder het?
Dat wil zeggen dat wij deze vakantie niet meer eruit kunnen als gezin, anders halen wij het niet”, aldus de moeder. Volgens haar zijn de verhoogde prijzen zeker niet de schuld van de winkelier, gezien een ieder de koersontwikkelingen kan volgen.
“Je zou oneerlijk moeten zijn om de winkeliers aan te wijzen als schuldige”, aldus de moeder.
De winkeliers hebben getracht door middel van acties de gemeenschap tegemoet te kopen.
Verschillende Surinaamse ondernemers zijn gestart met het maken van tassen, agenda’s en schriften om zo de gemeenschap tegemoet te komen. “Importeren kost het land valuta die wij niet hebben.
We doen het met lokale producten en hopen juist te exporteren”, zegt Redi Musu P. tegenover de krant. Hij is ontwerper van in Suriname vervaardigde schooltas.
The post ‘SRD5000 aan schoolspullen en nog niet alles gekocht’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname