Somohardjo: Duizenden verwacht op Jawa Festa

“Wij gaan de Javaanse traditie en cultuur op 31 juli, bij de viering van het Javaans Nieuwjaar, tentoonstellen aan alle Surinamers,” zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Daarnaast komen er artiesten uit Indonesië en wordt een Pasar Malam gehouden en nog veel meer. Ook zullen er bussen worden ingezet. De minister verwacht dat duizenden mensen naar het Onafhankelijkheidsplein zullen komen.
Het Javaans Nieuwjaar is tot een nationale vrije dag verheven. De voorbereidingen voor het Jawa Festa verlopen vlot. Het is meer dan 20 jaar geleden dat het verzoek is gedaan om het Javaans Nieuwjaar te verheffen tot nationale vrije dag. Dit ter erkenning voor de bijdrage die de Javanen hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. De Commissie Nationale Vrije dagen had aan de vorige regering geadviseerd om zowel het Chinees als Javaans Nieuwjaar te verheffen tot nationale vrije dag, maar koos ervoor om alleen van de Chinezen te verheffen tot een nationale vrije dag. De regering heeft besloten om ook die erkenning aan de Javaanse broeders en zusters te geven en daarom kan deze dag niet zomaar voorbij laten gaan, zegt Somohardjo.

De bedoeling is dat op 31 juli de Jawa zich laat zien aan haar mede landgenoten en aangeeft: “we zijn er nog, un ben kanti maar un de ete – we erkennen dat we zijn misleid en verleid zijn, maar willen dat achter ons laten en kijken naar de weg van herstel en eenheid voor die Jawa. Want een verenigd Jawa is goed voor land en volk”, meent Somohardjo.De voorbereidingen zijn al enkele maanden aan de gang en zijn er kosten noch moeite bespaard om deze dag te laten slagen.