‘SLM moet doen wat ze moet doen en dat is vliegen’

“We hopen dat SLM snel haar vluchten hervat, want we willen dat onze national carrier doet wat ze moet doen en dat is vliegen.” Dit zegt Cindy Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra), tegen . Het gaat haar niet alleen om de Mid-Atlantische route (Paramaribo-Amsterdam), maar ook om het traject Paramaribo-Georgetown-Miami. Op 6 juli maakte de SLM bekend haar Amsterdam- (8-17 juli) en Miami-vluchten (9 juli-2 augustus) tijdelijk op te schorten.
Tekst Arjen Stikvoort
Surinam Airways liet dinsdagmiddag weten dat ze vandaag haar vluchtuitvoering op de Mid-Atlantische route herstart vanuit Amsterdam naar Paramaribo. Aanvankelijk zou er worden gevlogen met Airhub Airlines, “maar vanwege onvoorziene technische onderhoudswerkzaamheden aan het vliegtuig, kan het toestel niet meer worden ingezet.”
Ze is daarom in zee gegaan met GullivAir. “Vanwege een grotere vervoerscapaciteit (326 passagiers) zal Surinam Airways op deze vlucht in staat zijn meerdere gestrande passagiers te vervoeren.” Echter, door de wettelijk verplichte rusttijd voor het cabinepersoneel zal de vlucht vanuit Paramaribo naar Amsterdam nu niet meer vandaag, maar donderdagochtend vijf uur worden uitgevoerd.
‘Repatriëringsplan’
Veel passagiers die via SLM hebben geboekt op de Mid-Atlantische route hebben schade geleden. “Ze hebben niet kunnen reizen op de dagen waarop ze die reis hadden gepland en dat is enorm betreurenswaardig”, reageert Uden. Ze stelt dat in Nederland beduidend meer reizigers zijn gestrand dan in Paramaribo.

“Indien een airline niet vliegt, is men gehouden de klanten gewoon terug te betalen”
Walter Schut
Op 13 juli zei minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme dat de kwestie rond de gestrande passagiers “hoge prioriteit” geniet bij de regering. Met het crisisteam van de SLM is gesproken over het ‘repatriëringsplan’ en binnen welke termijn de mensen worden teruggevlogen. SLM zou nagaan wat het kostenplaatje is voor deze operatie en welke financieringsmodaliteiten er zijn.
De bewindsman benadrukte dat ervoor zal worden gezorgd dat de SLM haar passagiers niet in de steek laat. In het communiqué van dinsdag zei Surinam Airways dat de opstart van de operatie haar hoogste prioriteit heeft “om daarmee zo spoedig mogelijk de gestrande passagiers naar hun plaats van bestemming te vervoeren.”
Compensatie
SLM had in een communiqué op 6 juli haar compensatie naar de reizigers en reisagenten bekendgemaakt. De passagiers kunnen in aanmerking komen voor een voucher of kosteloos binnen twee jaar de ticket omboeken. Uden wijst op verkeerde berichtgeving als zou de reiziger alleen worden gecompenseerd als die bij de luchtvaartmaatschappij zelf heeft geboekt en dat bij een boeking bij een reisbureau die agent aansprakelijk is voor restitutie.
Ze benadrukt dat een reisbureau fungeert als tussenschakel van een vliegmaatschappij. “Mocht een reis niet doorgaan, dan gaan wij met de maatschappij in gesprek om te vragen wat te doen met de reiziger en ook wat het compensatiebeleid is. Elk reisbureau is geheel gebonden aan de regels van welke vliegmaatschappij dan ook. Dat geldt ook voor het geval er dient te worden gerestitueerd. De voorschriften van de vliegmaatschappij zijn daarin allesbepalend.”
Hoe groot de schade precies is die de reisbranche door de minstens zeven geannuleerde vluchten heeft geleden, valt nog niet te zeggen. Maar dat die aanzienlijk zal zijn, gelooft Uden wel. “Het n volle vluchten op de Mid-Atlantische route. Dat tikt behoorlijk aan.”
Woekertarieven KLM
Op de vraag wat ze ervan vindt dat de KLM de ticketprijzen drastisch verhoogde na het uitvallen van de SLM, is Uden diplomatisch. “De vraag naar een alternatief is gestegen. Dat was in deze KLM, aangezien er geen andere luchtvaartmaatschappij is die rechtstreeks op deze route vliegt. Het gaat om één vlucht per dag en die raakt al heel gauw vol. Het tarief is afhankelijk van de beschikbaarheid van die vlucht.”
Uden bevestigt dat er tarieven n van ruim drieduizend US dollar voor economy class. “Dat is niet weinig geld, maar dit is marktwerking en het gevolg wanneer er geen of weinig concurrentie is. Precies dit willen wij als reisagenten niet hebben. De reiziger moet opties kunnen hebben en niet het gevoel krijgen van ‘take it or leave it!’ Daarom hopen wij dat onze national carrier hoe dan ook een speler mag blijven op de routes waarop ze opereert.”
Ook Walter Schut, adjunct-directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), zegt dat, los van Paramaribo of SLM, het goed is als er concurrentie is en de klant keuzemogelijkheid heeft. “In dit opzicht is het natuurlijk prima dat SLM weer gaat vliegen. We hebben echter geen duidelijkheid gekregen waarom midden in de zomer men twee weken is gestopt en hebben ook geen inzicht hoe de route Paramaribo-Amsterdam-Paramaribo de komende weken en maanden wordt ingevuld.”
SLM heeft de ANVR geen antwoord gegeven op het ultimatum om binnen een week gedupeerde reizigers hun ticketgeld terug te betalen. Slechts …