‘Slaapactie’ Team Organic gaat door

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — De leiders van de straatacties van de afgelopen drie dagen focussen zich op de voorbereiding en organisatie van de ‘slaapactie’ donderdag in de avonduren op het Onafhankelijkheidsplein “waar natuurlijk ook de nodige voorzieningen voor getroffen moeten worden om de mensen te accommoderen”. Zo laat Team Organic weten in een persverklaring.
De groep heeft ervan afgezien om donderdag de straat op te gaan. Zij stelt dat er zich de afgelopen drie dagen rondom enkele kopstukken van het team vervelende zaken hebben voorgedaan, waaronder intimidatie en rancune. De actieleiders gaan hergroeperen en betere strategieën uitwerken om de veiligheid van hen en de demonstranten te waarborgen.

“Bovenaan de lijst staan het terugdraaien van de friends en family-benoemingen van onder anderen de first lady, de dochter van de president, Leo Brunswijk en Maaltie Sardjoe”

Vrijdag wordt ook niet op straat gedemonstreerd. Die dag wordt als rustpauze genomen omdat veel gepensioneerden de zaak ondersteunen en rekening wordt gehouden met het welzijn en de gezondheid van deze groep. Zaterdag zal er weer een betoging worden gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. “Dit omdat velen hebben aangegeven te willen komen maar moeten werken en last hebben van broodvrees of rancuneuze maatregelen”, stelt de actieleiding.
Ook vrijdag zal Team Organic niet op straat zijn. Die dag wordt een rustdag, voordat de groep zaterdag weer op het Onafhankelijkheidsplein is. [: Valerie Fris]Friends and family
Het team stelt het te waarderen dat vicepresident Ronnie Brunswijk betogers woensdag is tegemoet getreden en heeft toegesproken, waarbij hij heeft aangegeven dat binnen 24 uur de vele rvc-benoemingen van zijn broer Leo worden teruggedraaid. “We waarderen zijn assertiviteit ten zeerste en zijn nu nog meer teleurgesteld dat er vanuit de president geen stappen worden genomen om onze zeer redelijke eisen in te willigen”, aldus de actieleiders. Voorts spreken ze hun misnoegen uit over de intimidatie en opruiing die door aanhangers van Abop heeft plaatsgevonden bij het Franklin Essed-gebouw.
Team Organic zegt bereid te zijn de uitnodiging van de president, om met hem in dialoog te gaan, te accepteren maar niet eerder dan wanneer hij enkele van de gestelde eisen inwilligt. Bovenaan de lijst staan het terugdraaien van de friends en family-benoemingen van onder anderen de first lady, de dochter van de president, Leo Brunswijk en Maaltie Sardjoe.
Ook dient de uitgifte van bouwpercelen op het Sabaku-project en Kronenburg te worden teruggedraaid en dient minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning op non-actief te worden gesteld vanwege de reçufraude op zijn ministerie. Op het bedrijfsleven wordt een beroep gedaan werknemers de ruimte te bieden om ook deel te nemen aan de demonstraties, omdat ook het bedrijfsleven de slechte economische situatie ervaart, waarbij torenhoge prijzen en koopkrachtdaling aan de orde van de dag zijn.