Skrifi presenteert verhalenbundel ‘Prakseri’

Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — “Dit voelt voor mij bizar aan”, zegt Kevin Headley ongelovig. Amper vier jaar geleden zette hij zijn eerste schreden in het schrijven van korte verhalen en nu staat hij samen met zijn literaire helden in de nieuwe verhalenbundel ‘Prakseri’.
De bundel heeft zijn stichting Skrifi in samenwerking met de Nederlandse uitgeverij van Oorschot geproduceerd. De bundel met verhalen van tien Surinaamse schrijvers is dinsdag 22 november officieel in Young Professionals Café gepresenteerd.

“Er wordt redelijk veel gelezen. Korte teksten en berichten op ons mobiel, maar we moeten meer boeken gaan lezen”
Kevin Headly
De bundel, een initiatief van Headley, is bedoeld om de jeugd te motiveren boeken te lezen. “Er wordt redelijk veel gelezen. Korte teksten en berichten op ons mobiel, maar we moeten meer boeken gaan lezen”, zegt hij.
In eerste instantie was het om een eigen verhalenbundel uit te brengen. Aangezien Headly nog niet voldoende verhalen had, besloot hij een enkele schrijvers te benaderen die al hun verhaal klaar hadden. Hij besprak zijn idee met zijn literaire held, Robby ‘Rappa’ Parabirsing, die gelijk enthousiast was.
Rappa leverde zijn verhaal binnen een paar dagen in en motiveerde Headley om het proces van de bundel te starten.  Gaandeweg ontmoette hij steeds meer schrijvers die ook enthousiast werden van het idee en hun medewerking wilden verlenen. Alle schrijvers die werden benaderd moesten hun verhalen klaar hebben.
Na vijftig jaar
Voor uitgeverij van Oorschot is het na bijna vijftig jaar dat zij weer Surinaams literatuur uitgeeft. Menno Hartman van de uitgeverij, die speciaal voor de boekpresentatie naar Suriname is gekomen, hoopt dat het niet bij ‘Prakseri’ blijft. Zijn uitgeverij wil in de toekomst meer boeken uitgeven waarin veel herinneringen van Suriname worden verwerkt. Tijdens zijn verblijf in Suriname hoopt hij meer schrijvers daarover te spreken.
De overige Surinaamse schrijvers van de bundel zijn Iraida van Dijk-Ooft, Jeffrey Quartier, Reza Madhar, Ismene Krishnadath, Cynthia McLeod, Maggie Schmeitz, Kevin Coulor en Lisanne Waridjan. Hun verhalen worden ingeleid door respectievelijk Julien Ignacio en Carl Haarnack, beiden woonachtig in Nederland.  Speciaal voor deze bundel heeft McLeod, voor het eerst, een eigen persoonlijk verhaal ingediend, die zij zesentwintig jaar geleden had geschreven.
De omslag van het boek en de illustraties aan de binnenkant zijn van kunstenaar Joey Impoza. De verhalenbundel is tot stand gekomen met ondersteuning van de Taalunie. De bundel is verkrijgbaar na 25 november via de website van Prakseri en bij uitgeverij Pubses van Ismene Krishnadath.