Sefanja Hok A Hin gaat voor Concacaf-badge

door Marinio Balsemhof
PARAMARIBO — “Ik wil met een Concacaf-badge terugkeren. Dit is de kans daartoe en die mag ik niet zomaar aan mij voorbij laten gaan.” Dat zegt de Surinaamse arbiter Sefanja Hok A Hin kort na aankomst in Kingston, Jamaica. Van donderdag tot en met maandag neemt ze, op uitnodiging van de Caribische Voetbalunie (CFU), deel aan de eerste CFU Next Generation Referees Course, waarbij jonge, opkomende Caribische arbiters en assistenten de kans krijgen om een Concacaf-badge te behalen.
Hok A Hin vertelt dat het doel van deze jaarlijkse training is om wedstrijdofficials de nodige vaardigheden bij te brengen om wedstrijden van een hogere kwaliteit effectief te controleren, hetgeen uiteindelijk moet leiden tot hun benoeming in de Fifa-rang. “Ik was daarom blij en ben erg enthousiast. Het is iets waar ik al een tijdje naartoe werk. Met wat geluk worden er jaarlijks maar één of twee personen van een land uitgenodigd. Dus dat ik de kans heb gekregen, vind ik echt bijzonder.” Hok A Hin is momenteel Surinames enige vrouwelijke arbiter, de andere vrouwen zijn assistenten.

“Ik wil het zo goed mogelijk doen. Ik wil direct mijn stempel drukken”

Ze is zich ervan bewust dat het niet makkelijk wordt, maar dat maakt haar niet minder enthousiast. Sinds zij in 2019 haar arbitersdiploma behaalde bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB), heeft ze hard gewerkt om zich steeds te verbeteren. Nadat begin juni bekend werd dat zij voor deze cursus was uitgenodigd, heeft zij zich, geruggesteund door haar collega’s, nog meer ingezet. “Wij hebben heel hard getraind op het veld en ook in de klas, dus denk ik dat ik goed ben voorbereid. Verder heb ik van de besten van Suriname geleerd”, zegt ze verwijzend naar de Fifa-referees.
Fitnesstest cruciaal
Om in aanmerking te komen voor de badge, is het halen van de Fifa-fitnesstest erg belangrijk. Hok A Hin en de Surinaamse instructeurs hebben de afgelopen tijden veel aandacht daaraan besteed, omdat zij de laatste test niet haalde. “Wij hebben hard getraind want hier moet ik ook lopen. De instructeurs van de Concacaf weten hoe ver ik ben en nu moet ik laten zien dat ik verder ben dan de laatste keer dat zij mij hebben gezien”, zegt zij vastberaden. De pre-test van zondag wees wel op vooruitgang. “Dus wij zijn allemaal optimistisch.”
Voor de rest voldoet Hok A Hin aan alle vereisten. Zo loopt zij intussen al twee jaar mee met de top in Suriname. Ook heeft zij in januari met de friendly tussen Suriname en Barbados al een internationale wedstrijd geleid. “Ik wil het zo goed mogelijk doen. Ik wil direct mijn stempel drukken.” Deze cursus moet de deuren tot het internationale veld voor haar openen. “En als het lukt van het jaar nog.”
Hok A Hin ziet dit als de stap om een Fifa-badge te halen. Echter, vanwege haar leeftijd zal zij nog enige tijd geduld moeten betrachten. Een vereiste van de Fifa is dat kandidaten 25 jaar of ouder moeten zijn om op die lijst te komen. “En ik ben pas twintig, dus heb ik nog een lange weg te gaan. Maar ik ben wel oud genoeg voor mijn Concacaf-badge, dus is dat voorlopig mijn voornaamste doel.”