Schikking getroffen in kortgedingzaak SVB tegen leden

De kortgedingzaak die de Surinaamse Voetbalbond (SVB) tegen haar leden heeft aangespannen is maandag gekomen tot het treffen van een schikking tussen beide partijen. Weliswaar verbood de rechter de leden, die gisteravond in VOS een algemene ledenvergadering (ALV) bijeen hadden geroepen, de samenkomst af te blazen. Naar verluidt zouden de leden hiertoe niet bevoegd zijn. Deze ALV had als hoofddoel het SVB-bestuur onder leiding van John Krishnadath af te zetten.
Nu is bepaald dat de bestuursverkiezingen op 27 augustus zullen plaatsvinden. Het bestuur zal dinsdag in een schrijven de Wereldvoetbalbond FIFA over de datum, die is bepaald voor de verkiezingen, informeren.
Uit betrouwbare informatie blijkt dat in dit schrijven de volgende zaken dienen worden vermeld namelijk de datum van de verkiezingen en dat de FIFA-afgevaardigden eerder naar Suriname afreizen om partijen aan te horen. Verder mag de coördinatie van de verkiezingen niet onder regie van het SVB-bestuur plaatsvinden, moet het huidige bestuur erkennen dat zij demissionair is en zich onthouden van alle handelingen waaruit het tegendeel zal blijken.
Volgens informatie zal er op 12 augustus bij de rechter een evaluatiemoment volgen. Ook zal er een lijst van pijnpunten naar de magistraat worden opgestuurd. Tenslotte heeft de rechter besloten dat er een persstilte in acht wordt genomen.
SVB-ondervoorzitter Dayasankar Mathoera bevestigt dat er FIFA en Concacaf-vertegenwoordigers naar Suriname zullen komen in verband met de verkiezingen. “Wij gaan hen morgen (dinsdag 19 juli, red.) schrijven om het te bespoedigen.”
Naar zeggen van het hoofdbestuurslid financiert de FIFA 90 procent van het Surinaamse voetbal. “Zij beslissen en bemoeien in alle ontwikkelingen van je voetbal.” Volgens de SVB-topman zou Suriname indien zaken verkeerd aflopen tegen een schorsing kunnen aankijken. Op de vraag als hij content is met het besluit van de rechter, antwoord hij: “ik heb geen mening hierover. Ik ga toch bedanken.” Naar zeggen van de ondervoorzitter gaat het bestuur door met de lopende zaken.
Intussen heeft de FIFA de SVB maandag een brief gestuurd waarin zij haar bezorgdheid uit over de huidige situatie met de ‘opposanten’. “Wij moeten benadrukken dat er geen verkiezingen zullen plaatsvinden bij de SVB totdat er nieuwe FIFA en Concacaf conforme statuten en kiescodes zijn”, aldus een passage uit de brief welke de Wereldvoetbalbond op maandag 18 juli naar de SVB heeft gestuurd. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de FIFA de verrichtingen nauwlettend in de gaten houdt.
Er is vaker door leden aangekaart dat de verouderde statuten van de SVB aan verandering onderhevig zijn. Naar verluidt zouden deze reglementen de huidige bestuurders steeds aan de macht hebben geholpen.