Saya accepteert, Pique ziek en Gentle wijst af

Nadat Suriname Go gisteren had gemeld dat Jean ‘Saya’ Mixon, Siebrano Pique en Sergio Gentle door het Kabinet van de President waren uitgenodigd voor de voorgesprekken met president Chan Santokhi, blijkt alleen Saya op de uitnodiging te zijn ingegaan. De Haïtiaanse ondernemer, die een haat-liefdeverhouding met het staatshoofd lijkt te hebben, heeft de president gevraagd zich fysiek tot het volk te wenden zoals tijdens de verkiezingscampagne en meer met de samenleving te communiceren.
Zowel Saya, Pique als Gentle stond voor gisteren op de agenda. Saya werd vergezeld door Gautam Mangnoesing, die zegt dat hij samen met de ondernemer een groep vormt, meer als ondersteuning naar de president. Beide heren gaven onder meer aan dat acties voeren geen zin heeft, omdat dit leidt tot instabiliteit en achteruitgang van de economie.
Saya heeft op meerdere momenten zijn ongenoegen over het beleid van de regering kenbaar gemaakt. Ook nadat de ondernemer recentelijk op vrije voeten werd gesteld – hij zat vast vanwege mogelijke fraude bij de invoer van een luxe auto – heeft hij zich kritisch uitgelaten naar de partij van het staatshoofd, dat in september verrassend op een streetparty van de ondernemer verscheen.
Pique om een reactie gevraagd zegt tegenover Suriname Go: “Ik heb netjes afgemeld. Ik heb op dit moment geen stabiele gezondheid en heb voor rust gekozen.” Pique, die bekendstaat als activist, zegt door meerdere personen gebeld te zijn, die aangaven dat hij wel op een uitnodiging van voormalig president Desi Bouterse was ingegaan.
“Maar het gaat nu niet om Bouterse of Chan, het gaat om Siebrano. Ik heb even de ruimte niet en heb rust nodig.” Pique spreekt tegen dat hij niet met president Santokhi om de tafel wil. Hij wijst erop dat het presidentschap een instituut is, waaraan hij niet voorbij kan gaan. “Maar nu kies ik even voor mezelf.” De activist kan vooralsnog niet aangeven of hij op een ander moment wel naar het kabinet gaat.
Pique ermee geconfronteerd geeft aan er niet van op hoogte te zijn geweest, dat ook Saya en Gentle waren uitgenodigd. “Dat heb ik pas vandaag (red…gisteren) op Suriname Go gelezen.” Zelf zegt hij als influencer te zijn uitgenodigd door het kabinet. Intussen heeft Gentle op zijn Facebookpagina de reden aangegeven waarom hij niet op de uitnodiging is ingegaan.
“Sorry hoor president Chan, u heeft mij op een onbehoorlijke manier behandeld door mij onterecht ontslag aan te zeggen, hoe verwacht u dan dat ik aan tafel met u kom zitten! Gaat ‘m niet worden! Groetjes.” Zo schrijft Gentle, die een van de trekkers is van de Organic Movement. De uitnodiging vanuit het kabinet aan Gentle is getekend 15 maart.