Sambel Trasie gaat voor verjonging

door Shanavon Arsomedjo
PARAMARIBO — “Ik heb besloten om deze getalenteerde jongeren een kans te geven om zichzelf te bewijzen en hoop dat ze goed gebruik zullen maken van de gelegenheid. Het ligt helemaal aan hen of ze hierna willen blijven in de theatergroep.” Dit zegt Sally ‘The Rising Star’ van theatergroep Sambel Trasie over Andrew Kartodikromo, Earl Pawiroredjo en Amy die als nieuwe acteurs zijn aangetrokken.
Het trio zal te zien zijn in het nieuwe theaterstuk ‘Heartless’. Geen van hen is onbekend met op de planken staan. Kartodikromo is derde geworden bij de ‘Man of the World’-verkiezing en had eerder een figurantenrol in een aflevering van de televisieserie van Sambel Trasie. Pawiroredjo is danser van Starliners en Amy was lid van Does Cabaret.

“Zodra ze merkt dat het publiek ervan geniet of zich kan terugvinden in de verhalen, kan ze nauwelijks wachten om weer te gaan schrijven”

Inspiratie
Sally zegt haar theaterstukken te schrijven aan de hand van wat ze in het dagelijks leven ziet gebeuren. “Maar soms komen mensen ook naar me toe en vertellen ze mij hun verhaal. Als ik een stuk vind dat mijn aandacht heeft, begin ik te schrijven.”
Met ‘Heartless’ was het niet anders. Het tiende theaterstuk van de groep draait om een sociaal-maatschappelijk onderwerp: familieleden die harteloos zijn tegenover elkaar, het niet eens zijn over bepaalde zaken en onderlinge ruzie creëren. Ze weet dat het vaak voorkomt dat broers en zussen om één of andere familieruzie geen contact met elkaar hebben.
Met uitzondering van Essy, die de rol van Djoeminten vertolkt, is de totale cast te zien in het nieuwe stuk. Sambel Trasie wil volgend jaar in Nederland optreden, maar richt zich nu vooral op ‘Heartless’, dat vrijdag in première gaat in Theater Thalia.
Boodschap
De groep heeft over haar eerdere optredens grotendeels positieve reacties en complimenten gekregen “en dat doet ons allemaal goed”, zegt Sally. Dit is voor de teamleden een motivatie om verder te gaan. Zodra ze merkt dat het publiek ervan geniet of zich kan terugvinden in de verhalen, kan ze nauwelijks wachten om weer te gaan schrijven.
Hoewel de groep wordt gezien als komisch, probeert Sally in de producties toch ernst te verwerken met een duidelijke boodschap. Zo wordt er soms gelachen en op andere momenten weer gehuild. Dat was niet alleen het geval bij ‘Bayi suci’, maar ook bij haar stand-upshow ‘A tori bosss’, toen zij een privé ervaring op gevoelige wijze deelde met haar publiek.