Rust in dorpen Godo-olo en Kisai voorlopig teruggekeerd

In de dorpen Godo-olo en Kisai aan de Boven-Tapanahony waar er vechtpartijen waren uitgebroken tussen goudzoekers uit deze twee dorpen is de rust voorlopig teruggekeerd. De werkzaamheden zijn al langer dan twee weken stopgezet door Bono Akontoe Velantie, de granman der Aucaners. In de dorpen zijn er gewapende machten waaronder politie en militairen die ervoor moeten zorgen, dat er voorlopig geen werkzaamheden worden verricht en dat er rust is in de dorpen. Dit meldt basya ‘Kruntu Totto’ van het dorp Kisai aan Suriname Go.
Het is de bedoeling dat er binnenkort een krutu wordt gehouden in het dorp Poeketi om te praten over deze spanning. De bijeenkomst zal worden gehouden door de stamleider en zijn onderdanen om deze slepende ruzie te beslechten.
“Den man no mus taki over a trobi wan, maar mi sabi suma ab a presi pe den man kon wroko a gowtu,” haalt Totto aan. Volgens hem behoort het gebied waar er aan goudwinning wordt gedaan tot zijn gebied.
Totto is van mening dat indien er daarover niet gesproken wordt, er onderling nog spanningen zullen zijn tussen de dorpelingen. Hij heeft ook graag dat er duidelijkheid komt van wie het gebied is. Beide dorpen claimen het gebied als hun grondgebied. Dit zorgt voor spanningen tussen de bewoners van Godo-olo en Kisai. “Die gowtu no be feni a spanning dis no ben de en daarom a belangrijk tak wan oplossing kon mek’ un sabi suma ab a presi,” vindt hij.
Districtscommissaris van het ressort Henk Deel, hierover gevraagd geeft aan dat de zaak nog altijd zit bij het traditioneel gezag van het Aucaanse volk. Eerder deze maand liep de situatie uit de hand, nadat een groep mannen van het dorp Kisai met wapens het gebied binnendrong om de bewoners van Godo-olo aan te vallen. De goudzoekers gingen elkaar te lijf. Sommigen hebben schotwonden opgelopen en anderen kapwonden.