Rumoerig begin bij protestactie vanavond; 3 arrestaties

De politie is hardhandig opgetreden tegen drie burgers bij het Vlaggenplein. Zij wilden hun tent opzetten wat niet mocht. Er ontstond een woordenwisseling, waarbij het drietal werd afgevoerd. De pers werd ook verhinderd om vrijelijk te werken. Voertuigen met apparatuur voor live uitzending mochten niet doorrijden. Er was ook geen overleg mogelijk. Er ontstond een chaotische situatie waarbij kinderen in huilen uitbarstten.

Raoul Hellings en Sergio Gentle hebben de mensen opgeroepen om kalm te blijven. Zij hebben uitgelegd dat bivakkeren op het Onafhankelijkheidsplein niet mag. Er kunnen geen tenten worden opgeslagen. Maar niemand kan hen verhinderen om zich te begeven op het Plein. De groep trok zich terug op het Kerkplein om de mensen te kalmeren.

Gentle legde uit dat hij live is gegaan voordat hij als adviseur van de Surinaamse Politiebond naar het kabinet van de president is geweest met Hellings en Poetini Atompai, voorzitter van de bond. De president had hen uitgenodigd om te praten over perikelen die de bond ervaart. Gentle deelde mee dat vakcentrale COL de actie ook zal ondersteunen.

“Deze mensen hebben geen hart. Het doet hen niks dat mensen niet te eten hebben”, merkte Hellings op. Ze doen alsof ze niet begrijpen waar het om gaat. Hellings en Gentle hebben de mensen erop gewezen dat vanaf dag 1 wordt gezegd dat het een harde strijd wordt. Er zijn ook orderverstoorders tussen de demonstranten. Eenieder wordt gevraagd om het hoofd koel te houden. De politie is er om de mensen te begeleiden. Dat is ook formeel bekendgemaakt.