Rozenhout: ‘De staat debet aan illegaliteit in goudsector’

De voorzitter van de commissie goudsector, Wesley Rozenhout, verklaarde in gesprek met een lokaal medium, dat onderzoek heeft uitgewezen, dat de Staat Suriname zelf debet is aan de illegaliteit in de goudsector. Volgens Rozenhout kan het niet zo zijn, dat de overheid komt met een plan om kleine illegale goudzoekers aan te pakken, maar zelf vergunningen verleent aan derden, om ditzelfde illegaal verkregen goud op te kopen. Indien volgens hem ordening moet komen binnen de sector, zal ze bij de overheid moeten komen en dan wel door middel van regelgeving. De commissie werd in 2020 in leven geroepen om onderzoek te plegen naar illegaliteit binnen de sector.
Rozenhout verklaarde, dat het onderzoek reeds is afgerond en dat er ook al advies is uitgebracht in het rapport. Indien volgens de voorzitter met deze adviezen wordt gewerkt, bestaat de kans dat Suriname uiteindelijk echt gaat verdienen aan deze sector. Volgens de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, is ordening binnen de kleine goudsector een voorwaarde, alvorens men wenst over te gaan tot het verdienen. “Teveel ontbeert de staatskas en verdwijnt in zakken van derden. Tegen die achtergrond is het van enorm belang, dat wij orde op zaken stellen binnen deze sector”, aldus de minister.
Volgens de bewindsman moeten er middelen beschikbaar gesteld worden om de ordening tot stand te brengen. Ook moet er minder politieke bemoeienis komen binnen deze sector. Abiamofo zegt dat er rekening moet worden gehouden met het feit dat meer dan 2000 gezinnen verdienen in deze sector.
The post Rozenhout: ‘De staat debet aan illegaliteit in goudsector’ .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname