Rosebel ondersteunt getroffen gemeenschappen Brokopondo

PARAMARIBO — Districtscommissaris (dc) Ludwig Mendelzoon heeft namens de gemeenschap van Brokopondo een donatie in ontvangst gekregen van Rosebel Gold Mines. Het gaat om een aluminium boot met buitenboordmotor, reddingsvesten, durotanks benzine en voedselpakketten. De officiële overhandiging vond vrijdag plaats. Ook is er materiaal gedoneerd aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) voor het besproeien van de dorpen om de ontstane muskietenplaag te bestrijden.
De donatie heeft een totale waarde van SRD 700.000, meldt Rosebel in een persbericht. Volgens general manager Michiel Fleischeuer is dit een aanzet tot structurele aanpak van de problemen in het district. “We begrijpen dat er meer ondersteuning nodig is voor de gemeenschappen. De voorspelling is dat het regenweer tot augustus zal aanhouden. Voor de toekomst zullen we de mogelijkheden bekijken voor crisisbeheersing en ook samen met het districtscommissariaat werken aan een crisisplanning voor Brokopondo.”

De gevolgen van de overstroming zijn onder meer voedseltekorten, gebrek aan schoon drinkwater, een muskietenplaag en een ingrijpende verstoring van het onderwijs

Dc Mendelzoon is Rosebel zeer erkentelijk voor de ondersteuning. “Dit is een zeer hartstrelend gebaar voor ons. We hebben vanaf het begin de situatie gevolgd en vanuit onze positie nu bij het commissariaat kunnen we niet veel betekenen voor de getroffen gebieden zonder materiële en financiële hulp van derden, waaronder Rosebel. Brokopondo zal goed gebruik maken van deze geste.”
De afgelopen periode zijn afzonderlijke verzoeken gericht aan Rosebel door verschillende vertegenwoordigers van het gebied, onder wie dc Mendelzoon, het traditioneel gezag van Brokopondo en granman Albert Aboikoni der Saramaccanen in Boven-Suriname. De gevolgen van de overstroming zijn onder meer voedseltekorten, gebrek aan schoon drinkwater, een muskietenplaag en een ingrijpende verstoring van het onderwijs.
Aanpak wegen
Als gevolg van de aanhoudende regenval in de afgelopen maanden zijn veel dorpen in het binnenland overstroomd en verkeren bepaalde toegangswegen in zeer slechte staat. Ook de Rosebel Communities of Interest (COI’s), bestaande uit dorpen in het Pikin Saramacca-gebied in Sipaliwini en dorpsgemeenschappen in Brokopondo, zijn getroffen door wateroverlast als gevolg van de regenval en het open staan van de spuipoorten van de Afobaka-stuwdam.
Twee belangrijke wegen voor de COI’s, zijn de Wintrip Road (weg naar de dorpen Nieuw Jacobkondre, Baling, Misalibi en Bilawatra) en de weg naar Nieuw Koffiekamp. Na afstemming met het traditioneel gezag uit de COI’s hebben de Rosebel-afdelingen Mine Operations en Mine Engineering assistentie verleend om de nodige wegverbeteringen aan te brengen. Weliswaar kan vanwege de aanhoudende regens herstel nog niet volledig worden uitgevoerd.
Kapitein Henry Caffé van Nieuw Lombé, als  vertegenwoordiger van het traditioneel, gaf aan dat meerdere organisaties aandacht hebben besteed aan de noodtoestand in het gebied. “De ondersteuning van Rosebel is zichtbaar in het gebied en we willen graag meer zien. Maar we zijn wel tevreden met de vorderingen die tot nu toe zijn gemaakt met de wegen en de donaties van middelen.” De verdere distributie van onder meer de voedselpakketten in Brokopondo zal worden gecoördineerd door het districtscommissariaat in Brokopondo.