Römer College mag geen ziekenverzorgenden opleiden

Het Römer College heeft geen toestemming gehad van het ministerie van Volksgezondheid om de opleiding tot Ziekenverzorgende op te starten. Dit is aan het college meegedeeld in een brief. Het college is verbaasd over dit besluit, omdat uit geen van de gesprekken met het ministerie gehaald kon worden dat er geen toestemming verleend zou worden.
Er zijn duizenden Surinaamse Dollars besteed aan het voorbereiden van de opleiding, het aanpassen van de locatie waar de lessen verzorgd zouden worden en het in orde maken van de praktijklokalen. Daarnaast hebben studenten ongeveer SRD 10.000 betaald voor de opleiding. Het college wordt nu beschuldigd van oplichting. Ronald Groenhart, voorzitter van het bestuur, zegt in gesprek met Suriname Go, dat de studenten hun geld moeten krijgen en het ook zullen ontvangen.
Het college krijgt geen toestemming ondanks de opleiding voldoet aan de eisen van de Standaarden voor Verpleegkundig Onderwijs. Er wordt wel toestemming verleend voor het opstarten van de opleiding tot Verpleegassistent. Het opstarten van de opleiding tot Ziekenverzorgende zal na evaluatie van de opleiding tot Verpleegassistent in overweging genomen worden. Het bestuur is niet te spreken over het besluit van het ministerie en stapt naar de kortgedingrechter.
Groenhart zegt dat het bestuur niet zou doorgaan met de voorbereidingen als er signalen waren, dat er geen toestemming verleend zou worden. De curricula voor beide opleidingen zijn door de Inspectie Verplegende en Verzorgende Beroepen (IVV) goedgekeurd. Daarnaast zou minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid na een presentatie waar de inspectie ook bij was, hebben aangegeven, dat hij geen reden zou hebben om geen toestemming te verlenen.
Groenhart haalt aan dat uit enthousiasme verder is gewerkt aan de opleiding met de gedachte dat de toestemming verleend zal worden. Voor de opleiding tot Verpleegassistent was er maar een groep studenten die opgeleid moest worden, maar voor de opleiding tot Ziekenverzorgende waren het vier tot vijf groepen.
In de brief zegt het ministerie dat er vanwege bijzondere omstandigheden geen toestemming verleend kan worden. Groenhart is van mening dat het onduidelijk blijft waarom er geen toestemming verleend wordt. Er is wel vernomen dat het Elsje Finck Sanichar College COVAB en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bezwaar hadden hiertegen.