Resultaat intern onderzoek Financiën pas vrijdag bekend

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Waar president Chandrikapersad Santokhi het voorbije weekeinde had aangegeven maandag het resultaat van een intern onderzoek bij Financiën en Planning over de reçufraude op zijn bureau te verwachten, zegt financiënminister Armand Achaibersing dat het resultaat pas vrijdag aanstaande bekend is. In De Nationale Assemblee gaf de bewindsman dinsdag een uiteenzetting hoe de zwendel heeft plaatsgevonden waarbij volgens de voorlopige stand van zaken SRD 46.9 miljoen van het ministerie is buitgemaakt.
Nadat zaterdag Sergio C werd aangehouden zijn maandag Danielle Kom, hoofd van de afdeling Comptabiliteit bij Financiën, en nog twee andere verdachten in verzekering gesteld. verneemt dat de twee andere ingeslotenen een broer en zus van het afdelingshoofd zijn. De broer werkt bij het ministerie van Defensie en de zus bij Binnenlandse Zaken. Aan de verdachten zijn beperkingen opgelegd, wat inhoudt dat er geen contact is tussen hen en hun advocaten, meldde het Openbaar Ministerie.

“Wat heeft plaatsgevonden is dat de daders echte betaaldocumenten hebben gescand en daarna de bedragen, alsook de naam van de ontvanger en diens bankrekeningnummer hebben veranderd”

In deze zaak lopen er officiële opsporingsbevelen tegen Robert Koendjbiharie en Mosa Rother, een voormalige bode bij Financiën en Planning. Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat de gestolen gelden zijn overgemaakt op een bankrekening van Koendjbiharie bij de Finabank en dat de vervalste betaalopdrachten zeer waarschijnlijk door Rother zijn aangeboden aan de Centrale Bank van Suriname voor uitbetaling.
Minister Achaibersing benadrukte dat uit het onderzoek naar boven is gekomen dat de betaalopdrachten niet vanuit het systeem van zijn ministerie komen en ook niet vanuit dat systeem zijn vervalst. Wat heeft plaatsgevonden is dat de daders echte betaaldocumenten hebben gescand en daarna de bedragen, alsook de naam van de ontvanger en diens bankrekeningnummer hebben veranderd. De valse papieren zijn vervolgens tussen authentieke betaalstukken aan de CBvS aangeboden, waar de onregelmatigheden pas bij de vierde keer zijn ontdekt. Bij de drie eerdere keren slaagden de daders erin SRD 46.909.602,42 in handen te krijgen, stelde de bewindsman.
Op 25 april en 14 juni zijn in totaal ruim SRD 40.9 miljoen overgemaakt naar de bankrekening van Koendjbiharie. “Helaas is gebleken dat de procedures bij de Centrale Bank niet in staat zijn geweest de valse opdrachten van de goede te onderscheiden,” zei Achaibersing. Tijdens het onderzoek kwam echter ook aan het licht dat op 25 januari een overmaking heeft plaatsgevonden van SRD 5.944.005 naar de rekening van Mosa Rother, bode op het ministerie. De bewindsman sluit niet uit dat er nog meer gevallen zijn. Hij verwacht dat wel naarmate het onderzoek vordert.
Afspraken
De zwendel kwam aan het licht vanwege afspraken tussen de CBvS en Financiën ten aanzien van de uitvoering van het IMF-programma waar de daders niet van op de hoogte n. De zogenaamde Primary Balance Target, het verschil tussen de operationele inkomsten en de operationele uitgaven, moest op een bepaald niveau gehouden worden.
“In verband met het behalen van de target was voor de laatste week van juni met de Centrale Bank afgesproken dat er geen grote uitgaven meer gedaan zouden worden, afgezien van de salarissen en wat urgente zaken. Op een gegeven moment had de Centrale Bank een betalingsopdracht van SRD 20.230.000 ontvangen en stelde hier vragen over aan het ministerie. Immers, er zouden geen grote betalingen meer plaatsvinden. Na de vraag van de Centrale Bank is onderzoek gedaan en kwam gelijk naar voren dat deze betaalopdracht niet vanuit het ministerie was verstuurd,” hield Achaibersing het parlement voor.
Achterstand en chaos
Uit het onderzoek bij de CBvS dat toen volgde kwamen de eerdere onrechtmatige overmakingen naar boven drijven. De bewindsman zegt niet het verwijt te willen krijgen dat hij de schuld van deze affaire wil geven aan zijn voorganger Gillmore Hoefdraad. Hij zegt de verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd te accepteren. Wel is van belang te weten hoe onder Hoefdraads leiding betaalopdrachten werden uitgevoerd.
“Via een simpele email van de secretaresse van de minister naar de Centrale Bank en de SPSB. De meeste betalingen van reçu’s liepen toen via de SPSB. De overmaking werd uitgevoerd en pas achteraf werden dan de onderliggende stukken opgestuurd naar de Centrale Bank of de SPSB en naar de relevante afdelingen binnen het ministerie. Door de werkwijze die gevolgd werd, is er een enorme achterstand en chaos ontstaan in de administratie,” legde Achaibersing uit. Aan die werkwijze is een eind gebracht na zijn aantreden bij het ministerie.
“Ik ga mij niet verschuilen achter het feit dat de administratie die was overgenomen in feite een complete puinhoop was. Alhoewel de fundamentele oorzaak van de fraude naar dit is te herleiden, ontslaat dit mij niet van mijn verantwoordelijkheid als minister. Ik als politieke hoogste persoon op …