Renzo Tjon-A-Joe: ‘Dit is het voorgerecht!’

door Terence Oosterwolde
PARAMARIBO — “Ik ga gewoon keihard blijven werken om verdere stappen te kunnen maken. Er is namelijk nog heel veel ruimte voor verbetering.” Renzo Tjon-A-Joe is ervan overtuigd dat hij na een super weekend in Amersfoort de top van de berg nog niet heeft bereikt. “Dit is het voorgerecht van wat zich de komende twee jaar richting Parijs gaat afspelen”, voorspelt hij met verwijzing naar de Olympische Spelen van 2024 in de Franse hoofdstad.
‘Roos’ was zondag op het koningsnummer ongenaakbaar. In de Amerena verbaasde hij menigeen na een split van 22,72 op de eerste vijftig meter. Daarmee was hij zelfs 0,5 seconde sneller dan de legendarische Pieter van den Hoogenband toen die op 13 augustus 2008 tijdens de Olympische Spelen van Beijing het Nederlandse record (47,68) zwom.

“Met zijn tijd verscherpte hij voor de tweede keer in een dag het nationaal Surinaams record (49,29) op de 100 vrij, dat zes jaar stand had gehouden”

Uiteindelijk stopte de klok op 48,80 voor de Surinamer, die door de public announcer werd bejubeld als “de nieuwe Nederlandse kampioen”. “Ik heb nog steeds het Surinaamse paspoort en de Surinaamse nationaliteit”, stelt de zwemmer gerust. “Maar als je voor een Nederlandse club uitkomt, mag je dus Nederlands kampioen worden, zelfde met voetbal, vaak zijn de spelers van andere landen.”
Met zijn tijd verscherpte hij voor de tweede keer in een dag het nationaal Surinaams record (49,29) op de 100 vrij, dat zes jaar stand had gehouden. In de voorronde had hij namelijk 49,12 gezwommen. Ook zaterdag brak hij het Surinaamse record op de 50 meter vrije slag, terwijl hij op de estafettes – 4×100 meter vrije slag gemengd en mannen – een dikke vinger in de pap had in het verpulveren van de Nederlandse records. “Ik had het niet per se verwacht, maar ik was er wel op voorbereid om mijn beste tijden neer te zetten”, vertelt Tjon-A-Joe.
De prestaties ziet hij als loon naar hard werken. “Na de Eindhoven Qualification Meet in april heb ik in overleg met de coaches besloteen meer kracht in de gym op te bouwen. Daar oogsten we nu de vruchten van.” In het weekend gaat hij er weer vol tegenaan tijdens de NK Sprint (korte baan) in Rotterdam en daarna de Speedo Fast Water Meet in Amsterdam. Te lang in de roes van dit weekend blijven hangen, sluit Tjon-A-Joe daarom ook uit. “Voor mij verandert er niets. Ik ben maandag weer rustig in de gym en dinsdag in het bad.”
Lees het volledige interview in de maandageditie