Regering stelt vreemde valuta beschikbaar voor importen

De druk op de valutamarkt wordt weggenomen omdat de regering besloten heeft vreemde valuta beschikbaar te stellen aan importeurs van essentiële goederen. In een persbericht zegt het ministerie van Financiën & Planning dat de valuta-interventie geldt totdat de repatriatie en retentie van vreemde valuta uit exporten, goed werkt. De officiële wisselkoers is vandaag SRD 27.27 voor de US-dollar en SRD 26.24 voor de euro.

De regering heeft besloten om vreemde valuta beschikbaar te stellen tot stabilisatie van de wisselkoers die de laatste weken behoorlijk aan het stijgen is. Vandaag zijn door het ministerie van Financiën en Planning afspraken gemaakt met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen.Minister Achaibersing zei dat er voldoende dollars beschikbaar worden gesteld, minstens evenveel als begin vorig jaar toen er eveneens vreemde valuta werden vrijgemaakt voor deze importen. Die ‘retentie-regeling’ heeft toen goed gewerkt.

Toen de koers in juni 2021 marktconform gemaakt werd, werd door het IMF met de CBvS afgesproken geen valuta-interventies meer te plegen; in plaats daarvan stelde het IMF de openmarkt operaties – de zogenaamde OMO’s – als voorwaarde; inmiddels blijkt dat de OMO’s niet goed werken.

De regering heeft besloten om de eigen succesvolle methode van begin 2021 weer in te stellen, totdat zaken structureel in orde zijn. Deze maatregel geldt totdat de bij wet gestelde regels tot repatriatie en retentie van vreemde valuta uit exporten weer goed werkt. Ook dit beleid heeft in het verleden succes gehad, maar werd verwaarloosd.

Oliebedrijven zijn verheugd dat er een oplossing komt en juichen dat toe; de toewijzing heeft in het verleden gewerkt, en er is vertrouwen dat het leidt tot stabiliteit op de markt, dat is belangrijk voor bedrijven en voor consumenten.De eerste bedragen zijn deze week al beschikbaar.Een lokale Staatsbank die beschikt over een solide correspondent bank in het buitenland, en de infrastructuur om het e.e.a. vlot uit te voeren, werkt mee aan de uitvoering van de beschikbaarstelling. ‘Iedereen heeft er belang bij dat de economie en vooral koersen en prijzen tot rust komen, en alle partijen moeten meewerken aan een vlot verloop’, zegt de directie.