Reeks dorpen Boven-Suriname al weken in het donker

door Samuel Wens
BOVEN-SURINAME — Meer dan vijfduizend inwoners van verschillende dorpen in het Boven-Surinamegebied, waaronder Botopasi, Nieuw Aurora, Tjaikondrè en Semoisi, verkeren al enkele weken ’s avonds in duisternis als gevolg van óf een defecte dieselgenerator óf door gebrek aan brandstof.
Dit blijkt uit gesprekken met diverse personen van het gebied. Adjunct-districtssecretaris Cordy Seedo en bestuursopzichter John Main van de bestuursdienst van Boven-Suriname bevestigen dat meerdere dorpen in het gebied ’s avonds in het donker gehuld zijn. Seedo meldt dat Botopasi, Grantatai en Pada lafanti kampen met defecte lichtmotoren. Main vertelt hetzelfde over Dawme, Semoisi en Bende Kondre. Nieuw-Aurora en Tjaikondre, met meer dan drieduizend inwoners, kampen met brandstofgebrek.
Voor Botopasi voorspelt Seedo een spoedige oplossing, “want de bewoners hebben zelf gezorgd voor de nieuwe onderdelen van de lichtmotor en verwachten deze week de technici uit Paramaribo, om de machine weer aan de praat te krijgen.” Hoe het staat met de generatoren van de dorpen Pada lafanti en Grantatai weet Seedo niet.
Districtscommissaris Frits Dinge wijst op de eigen verantwoordelijkheid en vindt dat de lokale medewerkers meer moeten doen aan het onderhoud van de hoogspanningslijnen in de diverse dorpen. “De technici van de Dienst Elektrificatievoorziening moeten gevraagd worden om de lichtmotoren na te kijken. De terreinen moeten ook aan de beurt komen”, aldus de dc.