Ravech maakt zich op voor Wacken Metal Battle Caribbean

‘We zijn een heel andere band geworden’
door Audry Wajwakana
“We zijn ready om te laten zien dat we nog veel beter spelen”, zegt Reindel Stutgard, drummer van de metalband Ravech. De formatie die voor de finale van de Wacken Open Air (WAO) Metal Battle Caribbean 2020 werd geselecteerd is opgelucht dat ze alsnog op 18 februari in Georgetown, Guyana eindelijk haar muzikale kracht kan tonen.
De derde editie van deze metalshow, die voor maart 2020 gepland stond op Trinidad & Tobago, kon vanwege de Covid-19-pandemie niet doorgaan. De muziekformatie zal het in Guyana moeten opnemen tegen vier Caribische bands: Leftover (Puerto Rico), Brutus (Guyana), Down the Line (Guadeloupe) en Mindscape (Trinidad & Tobago).
Warming-up
In voorbereiding op dit grote Caribische evenement organiseert Sranan Metal op 28 januari de ‘Strey de’f Strey Revival’ in het Mambo Resort in Commewijne, met als hoofdact Ravech. In het voorprogramma treden op Luguber en Red Core, een band uit Commewijne. “We hebben expliciet ‘Revival’ erbij gezet, omdat we weer leven willen brengen in de rock en metal scene in Suriname”, zegt Stutgard.

“Alle regionale winnaars komen tegen elkaar uit in de grote finale in Duitsland. De winnaar krijgt een platencontract en mogelijkheden om op tournee te gaan“

In deze show wordt de finale van de Guitar battle gehouden. Op social media had de organisatie vorig jaar december muzikanten hiervoor warm gemaakt. Belangstellenden konden een video opsturen waarin ze gitaar spelen. Er is een top vijf gekozen, waarvan de finaleronde live tijdens de Revival-show in Mambo Resort wordt gehouden.
De jury zal bestaan uit Santosh Beni, Ernesto Benschop (gitarist van de band Raven) en Diego Chan Pin Yin (ex-gitarist van Revolt). De hoofdprijs is een Ibanez 37ODX-gitaar. Het is de bedoeling dat deze guitar battle jaarlijks georganiseerd wordt door Sranan Metal. “Deze show is dus niet alleen voor rock metal liefhebbers, maar voor iedereen die van muziek houdt”, zegt Stutgard.
Fantaseren voor eigen band
Voor de metal battle in Guyana heeft Ravech zich muzikaal goed voorbereid. Haar derde album ‘The Captured One’ is in 2021 uitgekomen. De gecancelde battle van 2020 heeft de band gemotiveerd om nieuwe nummers uit te brengen. “Dit album heeft veel mensen verrast, want het technische aspect hoe we gitaar spelen is flink omhooggegaan”, zegt Stutgard.
Hun laatste optreden was vijf jaar terug, in 2018. “Mensen die ons kennen en nu meemaken, zullen gelijk zien dat we een heel andere band zijn geworden. We n toen een kind en nu zijn we volwassen.”
De vier man sterke band is in 2015 opgericht en bestaat uit Chaver Stutgard (gitaar en vocalist), Raydle Santjes (bass en back-upvocalist), Reindell Stutgard (drums en back-upvocalist) en Marc Kromokardi (leadgitaar).
“We kenden elkaar vanaf de muloschool waar we fantaseerden om een eigen band op te richten. Alles begon als een kiek, totdat Shavero Ferrier van Luguber ons vroeg om deel te nemen aan een show. We n toen nog niet ready”, geeft Stutgard toe.
Pas toen de band hoorde dat Jerry Orie serieus bezig was om als licentiehouder van WAO een Caribische metal battle te organiseren, werd de band serieus. Haar eerste EP ‘Broko Tafra’ kwam in 2015 uit en de tweede ‘Democracy Manifest in 2018. WAO Metal Battle is een internationale muziekwedstrijd die sinds 2004 in meer dan veertig landen wordt georganiseerd. Voor het Caraïbische gebied is Orie van Unkie’s Open Air Festival sinds 2015 de licentiehouder.
Finale in Duitsland
De eerste WAO Metal Battle Caribbean werd in 2016 in Suriname gehouden, waarbij de Trinidadiaanse band Lynchpin de winnaar werd. Bij de tweede editie in 2018 werd de Surinaamse band Asylum tot winnaar van de regio gekozen. Alle regionale winnaars komen tegen elkaar uit in de grote finale tijdens het WAO Metal Battle Festival in Duitsland. De winnaar krijgt een platencontract en mogelijkheden om op tournee te gaan.
De show in Mambo resort is tevens een fundraisingsactiviteit voor Ravech. “We zijn muzikaal goed voorbereid, maar we moeten proberen het financiële gedeelte te coveren”, zegt Stutgard. Hoewel de toegang van de ‘Strey de’f Strey Revival’ gratis is, zal bezoekers om een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. Voor parkeren betalen is wel verplicht.