Rapbattle om authentieke rap nieuw leven in te blazen

door Shanavon Arsomedjo
De manier waarop rapbattles worden georganiseerd is na jaren niet veel veranderd. Het lijkt bij enkele organisaties juist simpeler te zijn om deel te nemen en in de prijzen te vallen. Denk maar aan de Traphouse Rap Battle die op 27 januari aanstaande gehouden wordt. Hier kan iedereen aan meedoen.
Belangrijk is dat je als deelnemer je mannetje kan staan en een grote woordenschat hebt. Bezit je deze vereisten, dan kan jij het het volgend weekend opnemen tegen andere woordkunstenaars in de strijd om tot rapkampioen van de avond uitgeroepen te worden. De battle vindt plaats in Traphouse in Flora. Bij de inschrijving betaal je SRD 200.

ADVERTISEMENT

De winnaar van deze editie krijgt een geldsbedrag van SRD 20.000 en een videoclip. De rapper die eindigt op de tweede plaats ontvangt SRD 5.000 en mag een song opnemen in een opnamestudio. Er is SRD 2.000 SRD gereserveerd voor degene die op de derde plek eindigt.

“Een contestant kan een bepaalde ondersteuning krijgen, maar niet het hele publiek kan je aanhang zijn”

Voor de selectie moeten alle deelnemers eerst door vijf rondes gaan. Deze bestaan onder andere uit raprondes, waar ze het tegen elkaar zullen opnemen. Na elk ronde vallen rappers uit. Dit blijft zich herhalen tot er drie rappers overblijven, die het tegen elkaar zullen opnemen.
De winnaar wordt gekozen aan de hand van prestatie, stijl, het geluid dat ze voortbrengen en de woordenschat. “Er is bij deze bewust ervoor gekozen om geen gebruik te maken van juryleden. De beoordeling vindt geheel plaats door het publiek. Dit, om zoveel mogelijk elke vorm van partijdigheid tegen te gaan”, zegt public relations officer Guillermo ‘Spally’ Spalburg.
Hij zegt dat voor deze werkwijze is gekozen na evaluatie van vorige rapbattles. “Een contestant kan een bepaalde ondersteuning krijgen, maar niet het hele publiek kan je aanhang zijn.” Ook zal er geen auditie vooraf gehouden worden. Alles vindt op de avond plaats.
Het idee om een Rapbattle te organiseren, komt van de directeur/ eigenaar van TrapHouse, Sherwin ‘Blinka’ Blinker. Naar zijn gevoel is authentieke rap sterk achteruit gegaan en bijna verdwenen. 
Deze rapbattle, welke een wederkerend karakter zal hebben, moet de Surinaamse rapscène nieuw leven inblazen. “De inschrijvingen lopen storm en er zijn vanaf de opening dagelijks rappers die zich aanmelden”, aldus Spally. Iedereen is welkom om deze rapbattle bij te wonen en de deelnemers aan te vuren.