Ramdin: SRD 350 miljoen brandstofsubsidie legt zware druk

De wisselkoers voor vreemde valuta is nog steeds aan het stijgen en gaat richting SRD 31 voor de US-dollar. Er is regelmatig overleg binnen het Platform Koersstabilisatie zegt waarnemend minister van Financiën & Planning, Albert Ramdin. De subsidie van SRD 350 miljoen per maand voor brandstof legt een enorme druk. De situatie kan niet zo doorgaan, zei Ramdin op een regeringspersconferentie vrijdag. Er worden maatregelen besproken om de koers te stabiliseren rond de SRD 30 voor de US-dollar. 

Er is een structurele oplossing nodig om de koers te stabiliseren. Ramdin merkte op dat door toelagen die de overheid heeft toegekend en verhoging van salarissen er meer SRD in omloop is gekomen. Deze wordt ook omgezet in vreemde valuta. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op de wisselkoers. Ook blijkt dat bedrijven geld omwisselen bij illegale cambio’s en dit weer afstorten op de bank. De bewindsman voerde aan dat in Suriname het niet alleen gaat om vraag en aanbod, maar speculatie en vertrouwen ook een rol spelen waardoor de koers omhoog gestuwd wordt.

De bewindsman verwacht dat er geen schaarste zal optreden aan goederen omdat importeurs voor een groot deel voorzien worden van vreemde valuta. De overheid pleegt ook interventies door de vreemde valuta voor olie-importen rechtstreeks te verstrekken aan de oliemaatschappijen. Maandelijks is de rekening van de oliemaatschappijen US$ 18 miljoen. Een deel van de olie wordt ook gesmokkeld door de subsidie die er is op diesel. Deze zaak moet worden aangepakt.

Sommige maatregelen van de Centrale Bank van Suriname zorgen er mogelijk ook voor dat de koers omhoog gestuwd wordt. Deze zullen worden bekeken en worden opgeheven. De banken en de cambiohouders hebben ook een onderhoud gehad om op één lijn te komen. Ramdin deelde mee dat met het IMF wordt onderhandeld om de sociale kant van het programma meer tot uiting te laten komen. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft US$ 150 miljoen begrotingssteun goedgekeurd. De overeenkomst is vrijdag getekend in Paramaribo. De steun van de IDB is gekoppeld aan het IMF-programma.