Ramdin bevestigt gesprekken met VS opvang vluchtelingen

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking bevestigt tegenover Suriname dat de regering van de Verenigde Staten (VS) met verschillende landen in gesprek is voor opvang van vluchtelingen uit Afghanistan. Ze worden opgevangen in een vluchtelingenkamp in Kosovo. De mensen zitten al langer dan een jaar in vluchtelingenkampen. Er is ook een aftastend gesprek gevoerd met Suriname.

Het nieuws is naar buiten gebracht vandaag door The Wall Street Jounal. Ambassadeur Marten Schalkwijk heeft tegenover de Amerikaanse krant bevestigd dat Suriname aan het overwegen is om medewerking te verlenen. Er zal een team worden ingesteld om de verdere besprekingen te voeren. Het gaat om vluchtelingen die niet voldoen aan de toelatingseisen om in de VS te worden toegelaten.

“De gesprekken zijn nog gaande en met name de beoordeling van de informatie welke wij thans ontvangen. Suriname staat bekend als een vriendelijk en verwelkomend land. Als onderdeel van onze solidariteit met de internationale gemeenschap wordt deze mogelijkheid overwogen. Wij willen ook graag dat naast de beoordeling van de op te vangen ontheemden, er zekerheden zijn met betrekkingen tot de begeleiding van betrokkenen door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en ook de noodzakelijke financiële bijstand”, legt minister Ramdin uit.

Het gaat om enkele personen, van wie de profielen worden gedeeld met Suriname. Dit proces van opname van vluchtelingen wordt begeleid en gefaciliteerd door de IOM, benadrukt Ramdin.