Protestactie: Roer omgooien of aftreden

De regering moet het roer drastisch omgooien of aftreden. Dat vinden de leiders van de protestactie die vandaag wordt gehouden op het Onafhankelijkheidsplein. Raoul Hellings die in de voorhoede is, zegt in gesprek met Suriname dat “de leiders van dit protest Surinamers zijn die niet langer willen toekijken hoe het volk ten onder gaat aan mismanagement, corruptie, nepotisme en een laissez faire beleid. 

Over de opmerking die president Chan Santokhi heeft gemaakt in het programma Retrospectie zondagmiddag bij LIM FM, is Hellings niet te spreken. Santokhi merkte op dat een oppositieleider (Desi Bouterse, voorzitter van de NDP) in Nickerie oorlog heeft verklaard aan de regering. Exponenten van die partij zijn in beweging. Hij voerde aan dat deze mensen niet geprotesteerd hebben tijdens de ernstige misstanden van de vorige regering. De mensen hebben volgens de president een andere agenda.

“De president doet paranoïde”, meent Hellings. “Als de president vindt dat exponenten van de NDP achter de actie zijn, dan moet hij ze met naam en toenaam aangeven. Zo werkt dat. Aan insinuaties heeft de samenleving niets. Van Dave van Aerde, Sergio Gentle, Marleen Cameron, Maisha Neus en mij, mag en kan gezegd worden dat we geen fans van de NDP zijn”, stelt Hellings.

Er is op generlei wijze feedback gehouden met politieke partijen of vakbonden. Ook niet met de Surinaamse Politiebond, voert Hellings aan. “Uiteraard staat het eenieder vrij om te demonstreren of het protest te ondersteunen. Belangrijk is dat de sprekers de boodschap van een getergd volk zullen overbrengen aan de regering en De Nationale Assemblee”.

“Het verbaast mij dat het betogingsrecht wordt erkend in de grondwet, maar dat uitgerekend de president en zijn partijgenoten die prat gaan op hun democratische inborst, bezig zijn met samenzweringstheorieën. Als de NDP besluit om te demonstreren doet zij dat heus niet incognito. Er is trouwens geen reden daartoe, omdat de president en zijn trawanten met hun manier van leidinggeven, de NDP en andere partijen in de kaart spelen. Het beleid van de regering is heus niet benijdenswaardig”, meent Hellings.

Ook Van Aerde, Gentle, Cameron en Neus hebben publiek benadrukt dat de protestactie niks met partijpolitiek te maken heeft. Het gaat om burgers, influencers die vinden dat het zo niet verder kan gaan. Daarom hebben ze besloten op te staan en hun stem te laten horen. Politici of vakbondsleiders zullen geen podium krijgen. “Dit is een volksprotest tegen het wanbeleid van de regering”.

President Santokhi heeft aangegeven in Retrospectie dat hij voor vijf jaar is gekozen. Hij is niet van plan eerder af te treden. Over drie jaar kan het regeringsbeleid worden beoordeeld door de kiezer, stelde hij.