Project Lions en partners zorgt voor duurzame zichtverbetering

PARAMARIBO — Van de 735 minderdraagkrachtige personen aan wie de afgelopen periode een professionele oogmeting is aangeboden, is zo’n drie kwart toe aan een bril. Dit melden de Lions Clubs en hun partners na de uitvoering van hun eerste Vision Project van 2023, in Paramaribo, Wanica en Commewijne.
Het Vision project is een samenwerking tussen de Lions Clubs te weten Lions Club Paramaribo East, Lions Club Paramaribo South, Leo Club Paramaribo East en de Nederlandse Stichting Zienderogen en Vision Care by Varida.
Het totale project inclusief de waarde van de brillen en schenkingen heeft een totale waarde van plusminus US$ 45.000. De partners zien terug op een succesvol Vision Project, dat met ondersteuning van het bedrijfsleven kon worden uitgevoerd.
Binnen dit project zijn ook 20 leerkrachten bij OS Pontbuiten en 22 leerkrachten van acht lagere scholen in Paramaribo-Noord getraind om zichtproblemen bij hun leerlingen vroegtijdig te herkennen en te helpen aanpakken.
Laagdrempelig
Ook lokale hulporganisaties droegen een steentje bij. Zij zochten in hun werkgebied de kinderen, vrouwen en mannen die door dit project geholpen konden worden. Van 9 tot en met 14 januari konden de mensen terecht in laagdrempelige locaties: OS Pontbuiten (Pontbuiten), IMEAO 1 (Geyersvlijt), Stibula (Latour), Bejaardentehuis Siembah (Mariënburg) en het LSB-stadion (Lelydorp).
Partner Stichting Zienderogen, die vertegenwoordigd was met een groep optometristen en opticiens, laat de door hen gedoneerde monturen in Nederland voorzien van glazen in de juiste sterkte. Deze brillen worden binnen twee tot drie maanden verstrekt. Personen die een leesbril moesten krijgen, kregen deze direct mee.
Stichting Zienderogen en Vision Care by Varida n samen met Lions Club Paramaribo East al betrokken bij het Vision Project dat in mei van 2022 is uitgevoerd. Bij die editie zijn oogmetingen uitgevoerd en brillen gedoneerd in Latour, Pontbuiten en Mariënburg, Wit Santi en Albina.
Op woensdag 18 januari 2023 is er ook een bezoek gebracht aan de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (Louis Braille school) in Suriname. Tijdens dit bezoek zijn er een braille schrijfmachine, loepen en blindenstokken gedoneerd.
De Lions Clubs en hun partners blijven zich inzetten voor sociaal zwakkeren in de samenleving door hen de tools aan te reiken om hun situatie te verbeteren. Goed zicht is daarvoor een absolute voorwaarde.