Proces ingezet om contante dollars te giraliseren

De valuta wisselkoersen vertonen vanaf begin augustus, een stijgende trend. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) noteerde gistermiddag, een koers van SRD 24,82 voor de US-dollar en SRD 24,34 voor de Euro.
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, heeft naar aanleiding van het voorgaande, gisteren tegenover ABC-Aktueel verklaard, dat hij op de hoogte is van de stijgende wisselkoersen. Betreffende de stijging van de wisselkoersen is er reeds een breed overleg geweest, met verschillende actoren, zoals de Centrale Bank en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Dit om na te gaan, wat de oorzaken zijn, die de koersen doen stijgen en hoe de problemen opgelost kunnen worden.
Volgens Achaibersing, is het in de economie belangrijk, dat de koersen stabiel blijven, omdat ondernemers door een stabiele koers hun business beter kunnen organiseren.
“We moeten niet meer ontkennen, dat de koersen niet stabiel zijn, want langer dan een jaar waren de koersen stabiel, nu lopen ze uit, maar we zijn bezig oplossingen te brengen”, aldus Achaibersing.
De bewindsman benadrukte, dat de regering er alles aan zal doen, om de koersen wederom stabiel te krijgen.” Ik denk niet dat het gaat helpen als we alle soort uitspraken doen, want wie weet of de koers ook door sentimenten bepaald worden, en daar moeten we heel erg voorzichtig mee zijn”, aldus Achaibersing.
De minsister stelde, dat de stijging van de koersen invloed zal hebben op de benzineprijs, omdat Suriname een netto importerend land is, wat brandstof betreft. Dat betekent, dat als de koersen stijgen je meer SRD gaat moeten neertellen, om brandstof te importeren.
Volgens Achaibersing is één van de oorzaken van de koersstijgingen, het tekort aan girale dollars en geen contante dollars. De regering zal de contante dollars moeten giraliseren, om zo  de rust te brengen. Het gaande proces in Centrale Bank, is ook vaardig ermee bezig. ”Mijn inschatting is, dat als we dat kunnen oppakken, er weer wat rust op het koersenfront zal ontstaan”, aldus Achaibersing.
Vervolgens stelde de minister, dat de regering subsidies aan het ombouwen zijn. De regering zal marktconforme brandstofprijzen introduceren, waarbij er overgegaan zal worden van objectsubsidie naar subjectsubsidie. “We gaan naar een Olie Moni, waarbij we mensen die dat nodig hebben, gaan subsidiëren”, aldus Achaibersing.
The post Proces ingezet om contante dollars te giraliseren .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname