President voert gesprekken met delegatie uit Brokopondo; actie opgeheven

De actie die gevoerd werd door de bewoners van Brokopondo is opgeheven. Dit bevestigt de politie van Klaaskreek tegenover Suriname Go. Een delegatie van Brokopondo was gisteren op uitnodiging van president Chan Santokhi naar Paramaribo afgereisd voor een krutu. Alven Roosveld, woordvoerder van het staatshoofd, spreekt van een succesvol gesprek dat de president heeft gevoerd.
Het staatshoofd heeft aangegeven hoe hij de zaak zal aanpakken en er is vergaderd met de groep die wordt geleid door kapitein Ronny Asabina en anderen. Ook de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo en Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport waren aanwezig bij het gesprek.
De groep heeft aangegeven, dat ze zich kunnen terugvinden in de methodieken die zijn voorgelegd en morgen zal er een commissie worden geïnstalleerd. Volgens Roosveld wordt de commissie geïnstalleerd als alle namen zijn doorgespeeld.
De commissie moet ervoor zorgen dat Brokopondo tot ontwikkeling wordt gebracht. Er is definitief gesproken over de landbouwsector en hoe die eruit zal zien. Hoe de compensatie van de dorpelingen van wie de woningen onder water stonden eruit zal zien is ook aan de orde gekomen. Verder zijn er ook voorstellen gedaan over hoe dat van de voedselpakketten afgewikkeld zal worden.
Er zijn tastbare vooruitgangen geboekt en die zullen gepresenteerd worden wanneer de commissie haar mandaat krijgt. Ook is expliciet uitgelegd waarop de regering rekent. Vanuit de commissie is men tevreden en wat men daarna zal doen is ervoor zorgen dat we on speaking terms zijn. “Deze regering handelt niet met het mes op de keel,” aldus Roosveld.
Asabina hierover gevraagd geeft aan dat er nog gen besluit genomen moet worden. “Vooralsnog treden we niet in de pers. De bewoners worden eerst geïnformeerd. Uiteindelijk moeten zij zich uitspreken over het resultaat,” geeft de dignitaris aan.
De bespreking vindt vanavond plaats.