President Santokhi noemt reçuzwendelzaak georganiseerde criminaliteit

“Dit ding is georganiseerd gepleegd. Het is georganiseerde criminaliteit.” De gevallen in de reçuzwendelzaak blijken niet in het systeem voor te komen van het ministerie van Financiën en Planning. Waar men eerder had gedacht dat er gefraudeerd was met bestaande stukken blijkt tot vandaag nog dat de stukken niet in het systeem voorkomen”, benadrukt president Chan Santokhi vanmiddag in het programma Retrospectie op LIM FM.
Echter blijkt wel dat stapels stukken vanuit het ministerie van Financiën aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zijn overhandigd. In deze dossiers bevonden zich stukken die wel in het systeem waren van Financiën, maar ook stukken die niet in het systeem waren. Volgens het staatshoofd had bij dit moment de controle moeten plaatsvinden want het betrof geen Naamloze Vennootschap of bedrijf, maar een persoonlijke rekening. Er zou daar al een lamp hadden moeten branden. “Waar waren de red flags?”, vraagt het staatshoofd. Het controlesysteem heeft gefaald.
Santokhi wil niets zeggen over het onderzoek dat gedaan wordt door het Openbaar Ministerie omdat het OM vanaf de eerste dag de regering heeft aangegeven dat het onderzoek een embargo karakter heeft. Dit betekent dat het om een besloten onderzoek gaat want het was niet duidelijk wat aan de hand is. Het onderzoek moet gaan uitwijzen wie allemaal betrokken zijn, wat zijn de procedures en systemen geweest. Ruimte, stilte en snelheid waren nodig om het onderzoek te doen.
De president beaamt dat de samenleving wel geïnformeerd had moeten worden dat er geconstateerd was dat er gelden, in deze SRD 40,9 miljoen, onrechtmatig zijn overgemaakt. De minister van Financiën was uitgevallen vanwege een persoonlijke situatie en de ad-interim minister had proactiever moeten zijn om deze kwestie bekend te maken. Hiermee had voorkomen kunnen worden dat bepaalde figuren, verwijzend naar NDP-parlementariër Melvin Bouva, dit schandaal als onthulling hebben kunnen presenteren.
Naast het strafrechtelijk onderzoek heeft Santokhi de minister van Financiën de opdracht gegeven om ook intern onderzoek in te stellen. Hij heeft geëist om morgen resultaat te krijgen van de mensen die intern en extern betrokken waren bij dit schandaal. De mensen die mogelijk het onderzoek kunnen schaden moeten op non-actief gesteld worden want volgens het staatshoofd moet het onderzoek veilig verricht kunnen worden. De resultaten van morgen moeten eveneens tonen wie meteen op non-actief gesteld zal worden.
Santokhi vindt het vooralsnog voorbarig om te eisen dat minister Achaibersing moet bedanken omdat tot nu toe niet is gebleken dat hij enige betrokkenheid had.