President: Reshuffling deze maand; dialoog start vandaag

President Chan Santokhi heeft later op de dag een onderhoud met vicepresident Ronnie Brunswijk over de verdere reshuffling van ministers, raden van commissarissen en andere hoge functies. Dit bevestigt de president tegenover Suriname. Het staatshoofd heeft maandag ook een handreiking gedaan voor dialoog met een afvaardiging van de mensen die protesteren. De leiders van de protestactie vroegen de regering om alvast enkele zaken die met een pennenstreek doorgevoerd kunnen worden, aan te pakken. Er vindt vandaag overleg plaats.

De president zegt dat hij bereid is samen met de leiders van Organic Movement een tijdlijn af te spreken om brandende zaken aan te pakken. Daarnaast zal de komende dagen ook met diverse organisaties en politieke partijen dialoog worden gevoerd. Gisteren heeft vicepresident Brunswijk beloofd dat hij binnen 24 uur functies die zijn jongere broer Leo bekleedt, zal intrekken. Hij heeft de actievoerenden ook opgeroepen om in dialoog de vraagstukken op te lossen.
Het proces van reshuffling was reeds aangevangen, maar de ABOP-topman Brunswijk was nog niet zover. Hij vroeg de ruimte tot na twee jaar regering. Op 16 juli zat deze regering twee jaar aan. Santokhi zegt dat eind van deze maand de reshuffling een feit moet zijn. Eerder heeft Saskia Walden plaats moeten maken op Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie. Het roer is overgenomen door Rishma Kuldipsingh, die het beheer had op Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugd. In haar plaats is Steven Mac Endrew gekomen. De draad wordt nu weer opgepakt zegt de president.

De protestbijeenkomst die vandaag voor 10.00 uur gepland was, is afgeblazen. “Uit dringende veiligheidsoverwegingen”, maakt de organisatie bekend. Overeind blijft staan het protest dat om 17.30 uur op het Onafhankelijkheidsplein wordt gehouden. Het ligt in de bedoeling dat de mensen gaan bivakkeren op het Onafhankelijkheidsplein.